Wereldrecord voor WILDLANDS

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is houder van een bijzonder wereldrecord. Het park heeft namelijk 'het grootste indoor regenwoud in een dierentuin'. Rimbula, zoals de overdekte jungle van WILDLANDS heet, is opgenomen in de nieuwste uitgave van het Guinness Book of World Records 2022. Dit boek ligt sinds 16 september jl. in de boekhandels.

WILDLANDS-directeur Erik van Engelen: “Rimbula is één van de meest bijzondere plekken in het park en voor veel bezoekers de lievelingsplek in WILDLANDS. Wij zijn er trots op dat van alle indoor jungles in dierentuinen over de hele wereld, de grootste in Emmen staat. Dat maakt Rimbula wel heel bijzonder’’.

De grote kas van WILDLANDS is in totaal 16.764 m2 groot en op het hoogste punt 23 meter hoog. In Rimbula leven ongeveer vijftig diersoorten, waarvan de meesten zich vrij door de kas kunnen bewegen. Het merendeel van de dieren bestaat uit tropische (zang)vogels. Andere soorten zijn kogelgordeldieren, vleerhonden, Aziatische olifanten, gekko- en meerdere apensoorten. De temperatuur in de kas varieert gedurende het jaar, net als in het echte regenwoud, tussen 27 graden Celsius met 85% luchtvochtigheid in de zomer tot 19 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 60% in de winter. Daarnaast herbergt ’s werelds grootste tropische jungle in een dierentuin ruim 16.000 tropische planten, waaronder ongeveer 350 verschillende soorten. (tekst loopt door onder het filmpje)

 

Feitjes over Rimbula: ’s werelds de grootste tropische kas in een dierentuin!

Totale grootte 16.764m2. De lengte van de kas is 153,6 meter en deze tropische hal is 110,6 meter breed. Daarbij zijn het restaurant en de bullenstal van de olifantenstier NIET meegerekend. Deze gebouwen zitten wel vast aan de kas, maar zijn niet onder hetzelfde dak gebouwd. De wanden van deze indoor jungle zijn 42cm dik.

Hoogste punt van de kas is 23 meter, dat houdt in dat de hoogste tropische boom de mogelijkheid heeft om tot 22 meter te groeien.

De kas herbergt ruim 16.000 tropische planten, ongeveer 350 verschillende soorten. Onder andere de welbekende bananenplanten, mango- en cacaobomen, koffieplanten, rubberboom, vijgenboom, bromelia’s (inclusief de ananas) en orchideeën, maar ook minder bekende en wat zeldzamere soorten.

In Rimbula leven ongeveer vijftig soorten dieren, waarvan de meesten zich vrij door de kas kunnen bewegen, wat het lastig maakt om het exacte aantal per soort aan te geven. Het merendeel van die soorten bestaat uit tropische (zang)vogels (balispreeuwen, rijstvogels, lori’s, Victoria kroonduiven glansspreeuwen, etc.), andere diersoorten zijn ringstaartmaki’s, bonte vari’s, bruinkopslingerapen, withandgibbons, kogelgordeldieren, dwergoeistiti’s, vleerhonden, diverse gekko’s en Aziatische olifanten.

De temperatuur in de kas varieert gedurende het jaar, net als in het echte regenwoud, tussen 27 graden Celsius en 85% luchtvochtigheid in de zomer tot 19 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 60% in de winter.

Door de kas stroomt een rivier van 817 m2, waarin een attractie voor bezoekers is toegevoegd. Deze boatride ‘Rimbula River’ is 300 meter lang en duurt ongeveer 9 minuten. Ook de eilanden voor de apen en het zwemwater voor de olifanten bevindt zich in hetzelfde water. De totale inhoud van het water is 1559,6 m3.  

Al die tropische planten worden voorzien van water door een automatisch beregeningssysteem aan het plafond van de kas. In de zomer krijgen de planten en bomen zes dagen per week water in een nachtelijke regenbui van anderhalf uur en in de winter wordt dat teruggebracht naar drie dagen in de week voor 15 minuten per nacht. Dit beregenen gebeurd in zones in de kas.