WILDLANDS verwelkomt nijlpaardenstier

Vorige week mocht de nieuwe nijlpaardenstier van WILDLANDS voor het eerst met een aantal vrouwtjes naar buiten. Deze man, Kibo, arriveerde half april vanuit het Belgische park Pairi Daiza. Hij is negen jaar oud, weegt zo’n 2.000 kilo en heeft een rustig karakter. De afgelopen weken werd achter de schermen in alle rust gewerkt aan de introductie van de man bij de vrouwelijke nijlpaarden. 

WILDLANDS is blij met de komst van de stier, want voor de vijf vrouwelijke nijlpaarden die al in Emmen verbleven is zo’n verandering in de groepsdynamiek erg goed. We zien dit dus als een stimulans; een vorm van verrijking. Ook zou voor het welzijn van de dieren positief zijn, mochten er in de toekomst jonge nijlpaarden worden geboren. Er zijn de afgelopen jaren een paar vrouwtjes weggevallen en het verblijf laat extra dieren toe. De draagtijd van een nijlpaard is 8 maanden, relatief kort voor een dier van deze omvang. 

Status in het wild
Het nijlpaard heeft een kwetsbare IUCN-status. Nijlpaarden komen in de natuur steeds meer in conflict met mensen, vooral door uitbreiding van dorpen en steden, een slechte waterhuishouding en dus jacht. In delen van Afrika is de afgelopen jaren het aantal nijlpaarden met 95% afgenomen. WILDLANDS is onderdeel van het EEP voor nijlpaarden, waarmee het park zich inzet voor soortbehoud van nijlpaarden.