Winnaar WILDLANDS Foto van het Jaar 2020

De WILDLANDS Foto van het Jaar 2020 is gemaakt door Esther van Engen-Leeraar. De 24-jarige inwoonster van Heiligerlee maakte een prachtige compositie van twee leeuwinnen in WILDLANDS. Zij krijgt van WILDLANDSeen jaarabonnement.

Esther verwees André Huser uit Klazienaveen - met zijn liefdevolle foto van een impalabok op de savanne van WILDLANDS- naar de meer dan eervolle tweede plaats. Door het publiek kon gestemd worden op de favoriete foto via een poll op de Facebookpagina van WILDLANDS. Esther kreeg liefst zeventig procent van de stemmen en is daardoor de overduidelijke winnares van de WILDLANDS Foto van het Jaar.

Samen met André liet Esther de overige maandwinnaars achter zich na een eerste schifting door de juryleden Hanneke Wijshake van WILDLANDS en Kristian Elders namens de Emmer Courant. De krant ging in gesprek met de winnares.

Had je verwacht de WILDLANDS Foto van het Jaar te kunnen winnen?
„Dit had ik echt niet verwacht. Toen ik de foto van de week en vervolgens de foto van de maand had gewonnen, was ik al enorm trots. Maar ik heb het afgelopen jaar de andere foto’s van de maand ook gezien. Deze waren ook echt heel mooi, maar ik ben ook heel trots op mijn eigen foto. Dus niet verwacht, maar natuurlijk wel gehoopt.”

Neem de lezers mee naar het moment van de foto.
„Ik ben regelmatig in mijn uppie te vinden in WILDLANDS. Ik vind het heerlijk om een dagje heen te gaan en met mijn camera op pad te gaan. Zo ook deze dag in juli. Het was alleen een regenachtige, koude dag. Hierdoor waren de leeuwen gigantisch actief. Ik heb die dag meer dan een uur besteed bij de leeuwen. Hierdoor heb ik veel verschillende actieve momenten gezien, waaronder dit moment van deze twee leeuwinnen.”

Waarom vind je de foto geslaagd?
„De leeuwinnen waren tijdens deze dag heel actief. Ik vind dat dit ook te zien is in de foto. Ook vind ik de kleuren en compositie erg mooi gelukt. Door de donkere stenen komt de kleur van de leeuwinnen heel goed uit.”

Wilde je juist deze foto vooraf al maken?
„Vaak heb ik vooraf wel een ‘doel’ om die dag te fotograferen, maar vaak verandert dat doel al snel in WILDLANDS zelf. Ik kijk eigenlijk pas in het park welke dieren heel actief zijn. Vaak zijn de leeuwen niet heel actief, dus deze kans wilde ik graag benutten.”

Wat betekent fotografie voor je?
„Ik vind het heel ontspannen om te fotograferen. Ik ben zelf best wel een pietje precies, dus vooral het nabewerken en uitzoeken vind ik heel leuk.”

Wat vind je het mooiste gedeelte in het park?
„Ik vind zelf Serenga erg leuk. Ik ben dol op de prairiehondjes, maar ook de leeuwen en bavianen zijn leuk. Daarnaast vind ik de Vlindertempel en het gebied van de olifanten heel mooi.”

Wat wil je nog delen met de lezers van de krant?
„Ik vind het echt een eer om de foto van het jaar 2020 te winnen. Ik hoop dat ik nog vaker in de Emmer Courant kom te staan met de foto van de week.”