Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Het gouden leeuwaapje (Leontopithecus rosalia) is een bijzonder aapje dat te vinden is in de Apenruïne van Jungola. Deze aapjes leven samen met de keizertamarins, witgezichtsaki’s en de Azara’s agoeti’s. Tijdens je bezoek is kan je gewoon tussen de apen doorlopen en dus heel dichtbij komen.

Kenmerken

  • Gewicht: 600 tot 800 gram
  • Lengte: 20 tot 37 cm
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

De gouden leeuwaap is oranje van kleur en dankt zijn naam aan de ‘gouden manen’ rond zijn kop. Deze apen hebben, net als andere klauwaapjes, klauwtjes. Deze zijn erg handig tijdens het klimmen en jagen op insecten.

Uiterlijk

De gouden leeuwaap is oranje van kleur en dankt zijn naam aan de ‘gouden manen’ rond zijn kop. Deze apen hebben, net als andere klauwaapjes, klauwtjes. Deze zijn erg handig tijdens het klimmen en jagen op insecten.

Leefomgeving

Gouden leeuwapen leven in de boomtoppen op 10 tot 30 meter hoogte. Hier zijn ze veilig voor veel gevaren, zoals roofdieren.  In de bomen worden ook de jongen grootgebracht. De aapjes zoeken een boomholte op (meestal een oud spechtenhol) om te overnachten.

Voeding

Gouden leeuwaapjes hebben een uitgebreid dieet. Dit dieet bestaat uit insecten, boomhars, plantenscheuten, fruit en als ze geluk hebben kleine vogeltjes en eieren. Deze apen komen zelden op de grond. De boomtoppen waarin ze leven, voorzien deze dieren van al het voedsel dat ze nodig hebben.

Voortplanting

Het gouden leeuwaapje leeft in familiegroepen bestaande uit ouders met hun jongen. Na een draagperiode van 130 á 135 dagen worden er max. twee jongen geboren. Beide ouders en de oudere jongen helpen mee met de verzorging.

Gedrag

Deze leeuwapen zijn erg territoriaal. Ze verdedigen hun territorium door middel van geuren en geluid. Deze aapjes kunnen een krijsend en piepend geluid maken. Het vlooien van de andere groepsgenoten is erg belangrijk. Hierdoor maken ze sociaal contact en verzorgen ze elkaar ook gelijk.

Status

Door de boskap is er weinig leefruimte over voor de gouden leeuwaapjes. De diersoort is daardoor ernstig bedreigd: er leven nog maar duizend van deze apen in het wild en er is op dit moment geen mogelijkheid om de populatie te laten groeien. Veel dierentuinen zoals WILDLANDS helpen mee, middels een EEP (fokprogramma), om de soort te behouden. 

Bijzonderheden

Het dominante vrouwtje maakt speciale hormonen aan en gedraagt zich dominant; hierdoor blijven haar dochters onvruchtbaar. Wanneer de dochters volwassen zijn verlaten ze de groep om een eigen familie te stichten.

Vandaag in Jungola