Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De opvallende keizertamarin (Saguinus imperator) is te vinden rondom de Apenruïne van Jungola. Hier leven ze samen met de gouden leeuwaapjes, witgezichtsaki’s en de Azara’s agoeti’s. Tijdens je bezoek kun je gewoon tussen de apen door lopen en dus heel dichtbij komen!

Kenmerken

  • Gewicht: 300 tot 500 gram
  • Lengte: 23 tot 27 cm
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Sociaal: Familiegroep
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

De keizertamarin is een opvallende verschijning. Deze apen hebben namelijk allemaal een witte snor. Ook de vrouwen van deze soort! De jongen hebben in het begin nog geen snor, deze begint pas na een paar maanden te groeien. Net als de andere klauwapensoorten hebben de keizertamarins klauwen en geen handen.

Leefomgeving

De keizertamarin komt voor in het tropisch regenwoud van Brazilië, Peru en Bolivia. Hier leven ze in de boomtoppen op 10 tot 30 meter hoogte. Deze bomen zijn erg belangrijk voor de tamarins. Hierin zitten holtes (vaak oude holen van andere dieren) waarin ze overnachten.

Voeding

Keizertamarins hebben een uitgebreid dieet. Dit dieet bestaat uit insecten, boomhars, fruit en planten scheuten. Wanneer ze kans krijgen eten ze ook kleine vogeltjes en eieren. Al het voedsel vinden ze in de bomen waarin ze leven en daarom zie je deze apensoort bijna nooit op de grond.

Voortplanting

Keizertamarins leven in familiegroepen van een vrouwtje met een of twee mannetjes en hun jongen. Na 140 á 145 dagen worden er vaak twee jongen geboren. Deze jongen worden door beide ouders groot gebracht en vaak helpen de oudere jongen ook mee om zo ervaring op te doen.

Gedrag

Keizertamarins zijn erg sociaal. Door te vlooien leggen ze contact met hun familie en verzorgen ze elkaar tegelijk. Door geur af te zetten en geluiden te maken beschermen ze hun territorium. In het wild leven deze aapjes samen met andere klauwapen soorten.

Status

De keizertamarin is niet bedreigd maar doen wel mee aan een speciaal fokprogramma in dierentuinen. Hierdoor staat de populatie wel onder toezicht. Hun natuurlijke leefomgeving wordt wel bedreigd door de boskap. Ook worden er nog keizertamarins gevangen om verkocht te worden als huisdier. Door het fokprogramma blijft er altijd een gezonde populatie in dierentuinen, waardoor er in het wild weer dieren kunnen worden uitgezet, mocht de keizertamarin ooit met uitsterven worden bedreigd.

Bijzonderheden

Het dominante vrouwtje maakt speciale feromonen aan en gedraagt zich erg dominant om er voor te zorgen dat haar dochters onvruchtbaar worden. De dochters verlaten de groep wanneer ze oud en zelfstandig genoeg zijn om een eigen familie te stichten.

Vandaag in Jungola