Webshop Tickets & reserveren

Introductie

In de Jungle Arena kun je de kleinste aapjes ter wereld bewonderen! De dwergoeistities (Cebuella pygmaea) ‘zijn ondanks hun grootte’ erg nieuwsgierig en komen zeer dichtbij om de boel te inspecteren. Heb jij ze al gezien?

Kenmerken

  • Gewicht: 85 tot 140 gram
  • Lengte: 15 cm
  • Leeftijd: 11 tot 12 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Gom en insecteneter

Status

  • IUCN status: Kwetsbaar
  • EEP

Uiterlijk

Door hun pluizige vacht worden dwergoeistities ook wel dwergzijdeaapjes genoemd. De geelgroene kleur is een goede camouflage tegen de bast van de bomen waarin ze leven. Dwergoeistities vallen onder de familie van de klauwaapjes en hebben geen gewone vingers met een nagel erop, maar klauwtjes. Met deze klauwtjes hebben ze meer grip en kunnen ze behendiger klimmen.

Leefomgeving

Dwergoeistities leven in het tropisch regenwoud van West-Brazilië, Zuidoost-Colombia, Oost-Ecuador en het oosten van Peru. Ze zijn een van de weinige klauwapensoorten die in onderste boomlagen voorkomen. Hier leven ze in boomholtes, die ze gebruiken als ‘woning’. Wanneer het boomhars in de omgeving op raakt, zoeken ze een nieuwe geschikte boom.

Voeding

Dwergoeistities hebben een bijzonder dieet, want wel 80% hier van bestaat uit gom (boomhars). Met hun scherpe tandjes scheuren ze de schors van wel 85 verschillende boomsoorten af en drinken dan het lekkende boomhars op. Verder wordt er ook op insecten en kleine hagedisjes zoals anolissen gejaagd.

Voortplanting

Dwergoeistities leven in familiegroepen, waarbij iedereen meehelpt met het opvoeden van de jongen. Twee keer per jaar krijgt het dominante vrouwtje een twee- of drieling, dit gebeurd na 125 dagen draagtijd. De jongen wegen na de geboorte maar 16 gram (dit is net zo veel als vier suikerklontjes). De jongen worden de gehele dag meedragen door de mannetjes in de groep. Wanneer de jongen aan drinken toe zijn, neemt hun moeder ze weer over. Na 1 tot 1,5 jaar zijn de jongen geslachtsrijp en verlaten ze de groep. De jongen die in de groep blijven, worden onvruchtbaar gehouden door het dominante gedrag en feromonen van hun moeder.

Gedrag

Dwergoeistities zijn erg territoriaal en markeren hun territorium met geur. Dit doen ze door met hun borst en genitaliën over takken en andere voorwerpen te wrijven. Na verloop van tijd (wanneer ze vaker over een plek hebben gewreven) blijft er een plakkerig stinkend bruin plekje achter. Wanneer er een indringende soortgenoot wordt gespot, maken de ze kleine alarmkreetjes en zal de indringer uiteindelijk worden verjaagd.  

Status

Door de toenemende boskap in Zuid-Amerika neemt het leefgebied van de dwergoeistities af. Ook worden jonge dieren uit het wild gevangen om als huisdier te houden. Om ervoor te zorgen dat de populatie in dierenparken gezond blijft, is er een EEP (soortbehoudprogramma) waar WILDLANDS ook aan mee doet. 

Bijzonderheden

De dwergoeistities zijn iedere dag druk bezig met het verzamelen van gom. Ze hebben vaste plekken op bomen waar ze kleine kuiltjes in de bast hebben geknaagd. Andere klauwapensoorten weten dit ook, waardoor ze worden aangetrokken door de dwergoeistities. Wanneer de dwergoesities klaar zijn met hun dagelijkse rondje, gaan de andere aapjes stiekem hun geheime kuiltjes bij langs om het sappige gom te drinken.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.