Webshop Tickets & reserveren

Knappe knaagdieren

Met grof haar en lopend op zijn tenen lijkt de Azara's agoeti een beetje op een grote cavia. Maar let op! Agoeti’s kunnen heel snel rennen en heel hoog springen, tot bijna 2 meter hoog. Als ze recht omhoog springen kunnen ze zich in één beweging omdraaien, landen en weer wegrennen in de tegengestelde richting. De tanden zijn hard en scherpe en kunnen door de meest taaie noten heen bijten.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Dasyprocta azarae
  • Status in het wild: onbekend

Voedsel

Allerlei zaden, vruchten, afgevallen noten en andere plantenkost.

Kenmerken

  • Grootte: 50-62 centimeter lang
  • Gewicht: 3-4 kilo
  • Leeftijd: 17 jaar

Tuinmannen van de jungle

Het grootste gedeelte van de dag besteed de agoeti aan het zoeken naar voedsel en af een toe een verkoelende plons in een waterpoel. Gevallen fruit is de favoriete snack van de agoeti, met noten als een goede tweede. Met zijn goede gehoor kan hij zelfs horen wanneer er fruit op de grond valt. Als er meer dan genoeg voedsel te vinden is, begraaft de agoeti een aantal porties onder de grond. Mocht er een periode van schaarste zijn, dan heeft hij wat achter de hand. Wanneer de portie noten niet meer worden opgegraven, groeien ze vanzelf uit tot bomen. Agoeti’s zijn dus ook goede tuinmannen!

Cruciale tanden

In het donker in het tropisch regenwoud, kun je soms maar lastig zien. De agoeti markeert daarom zijn territorium met urine, zodat hij wel kan ruiken waar het territorium van een andere begint. En weet je die scherpe harde tanden nog? Paranoten zijn voor ons te hard om te kraken, maar is voor de agoeti geen probleem. Dit dier is zelfs de enige die dit kan! Agoeti’s spelen een cruciale rol in de verspreiding van deze noten. De noten van de paraboom leveren jaarlijks miljoenen euro’s op. Als er geen agoeti’s zouden zijn, zou deze bomensoort in aantal omlaag gaan.

Vandaag in Jungola