Richard Elfrink wint Foto van het Jaar 2021

De WILDLANDS Foto van het Jaar 2021 is gemaakt door Richard Elfrink. De 44-jarige Coevordenaar maakte een zeer fraaie kiek van één van onze ijsbeerdames onder water. Hij krijgt een jaarabonnement op WILDLANDS cadeau. In de Emmer Courant van week 4 stond het volgende interview met Elfrink:

“Na beraad van de jury liet de veertiger samen met Grads Heijne uit Barger-Oosterveld de andere tien maandwinnaars achter zich. Heijne bracht een prachtige krachtmeting tussen twee olifantenstieren - deze heten Timber en Einga-Tha - in beeld. Op de Facebookpagina van WILDLANDS kreeg Elfrink uiteindelijk meer stemmen dan Heijne. Alle reden voor een gesprek met de trotse winnaar van de jaarprijs.

Had je verwacht de Foto van het Jaar te kunnen winnen?

„Nee, want ik stuur niet elke week een foto in. Het is dus een fantastische verrassing.”

Wat vind je ervan dat je jaarwinnaar bent geworden?

„Ik vind het geweldig en een hele eer.”

Neem de lezer eens mee naar het moment van de foto?

„Ik ga altijd als eerste naar de ijsberen zodra het park opengaat. Na even boven gestaan te hebben, zag ik de ijsbeer in het water spelen. Ik ging dus naar beneden om te kijken of er iets leuks te fotograferen viel. Eenmaal daar zag ik haar aan het bewegen langs het raam, dus meteen de camera richten en klikken. De verzorgers die ook genoten van de ijsbeer, waren zo lief om aan de kant te gaan zodat ik dé foto kon maken.”

Waarom vind je de foto geslaagd?

„Het is iets waar je precies op het juiste moment voor moet zijn. Dat geluk heb je soms nodig met dergelijke momentopnames.”

Wilde je juist deze foto vooraf al maken?

„Niet speciaal op deze dag, maar je hoopt wel altijd op zo’n soort foto.”

Wat betekent fotografie voor je?

„Tot zo’n vier jaar geleden nog niet veel, maar nu weet ik niet hoe ik ooit zonder heb kunnen leven. Fotografie laat mij anders kijken naar dingen en momenten.”

Met wat voor type camera is deze foto gemaakt?

„Met de Nikon Z6 II, die ik destijds nog maar net een maand in mijn bezit had.”

Wat is je mening over WILDLANDS?

„Het is een geweldig park, waar je jezelf altijd kan vermaken en nieuwe dingen zijn te ontdekken. En de medewerkers zijn er ook nog eens ontzettend vriendelijk.”

Bezoek je het park vaak?

„In elk geval elke zaterdag en als het park ’s avonds langer open is, kom ik af en toe na het werk ook nog even aanwaaien. Ook ga ik in mijn vakanties wat vaker heen, soms zelfs een volledige week.”

Wat vind je het mooiste gedeelte in het park?

„Rimbula, want daar is de liefde voor fotografie begonnen door bewijs te willen hebben dat alle vogelsoorten er daadwerkelijk rondvliegen.”

Wat wil je verder nog delen met de lezers van dit vraaggesprek?

„Naar het park WILDLANDS gaan, daar de tijd nemen om alles goed te bekijken én vooral ook naar dieren zoeken!”

 

Lees ook: Wie wint de Foto van het Jaar 2021?