Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De Edwards’ fazant of Vietnamese fazant (Lophura edwardsi) is te vinden in de grote tropische kas Rimbula. Hier scharrelen ze rond tussen de beplanting. Het is wel even zoeken, maar wanneer je ze gevonden hebt is het een bijzondere verschijning! Deze fazanten zijn namelijk uitgestorven in het wild.

Kenmerken

  • Gewicht: 1 kg
  • Lengte: 55 tot 65 cm
  • Leeftijd: 5 tot 10 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Vochtige bergbossen
  • Leefstijl: Harem
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Ernstig bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

De Edwards’ fazant is een blauwe fazantachtige. Opvallend is de witte kuif met rode gezichtshuid van het mannetje. Het vrouwtje is bruin van kleur en valt niet op tussen de struiken. Achter op de benen van de het mannetje zitten twee sporen. Dit zijn lange nagels die helpen bij het verdedigen van zijn territorium.

Leefomgeving

De Edwards’ fazant leeft in de tropische bergbossen van Vietnam. Hier leven ze op 300 tot 900 meter hoogte. Door de ontbossing voor landbouwdoeleinden is er nog weinig leefgebied over.

Voeding

Edwards’ fazanten zijn alleseters en zoeken de hele bosvloer af naar voedsel. Ze eten van alles: zaden, granen, plantendelen, fruit, insecten en weekdieren. Dit zoekgedrag noemen we scharrelen.

Voortplanting

Wanneer het fazantenvrouwtje een nest maakt, doet ze dat op een beschutte plek (bijvoorbeeld onder een struik). Ze legt 4 tot 7 crème-witte eieren. Na ongeveer 21 dagen komen de eieren uit en de jongen lopen al gelijk mee en eten zelfstandig. De moeder houdt de kuikens warm en beschermd ze bij gevaar. Na ongeveer een jaar zijn de jongen geslachtsrijp.

Gedrag

Edwards’ fazanten leven in een harem. Dit is een groepje dieren van één man met meerdere vrouwtjes. Het mannetje heeft een eigen territorium die hij beschermd, om zo de vrouwtjes in dit gebied voor zichzelf te houden. Deze fazantensoort leeft overdag op de grond, maar gaat ’s nachts de bomen in om te slapen. Hier zijn ze veilig voor roofdieren.

Status

De Edwards’ fazant is kritiek bedreigd: sinds het jaar 2000 zijn er geen Edward’s fazanten in het wild meer waargenomen. Zij zijn dus mogelijk uitgestorven in het wild en bestaan alleen nog in dierentuinen. Om die reden wordt de soort binnen EAZA nauwkeurig gemanaged in EEP (populatie management programma). WILDLANDS verzamelt voor deze EEP meer informatie over de Edward’s fazant en de leefwijze van deze vogels. Deze informatie gaat men gebruiken bij het uitzetten van deze fazanten in het wild. Specifiek gaat het om de leeftijd waarop jonge vogels hun ouders verlaten en om hun slaaphoogte. Fazanten slapen immers in bomen en om de vogels in het wild uit te kunnen zetten, is het belangrijk dat de vogels (die vaak in volières opgegroeid zijn) op de juiste hoogte leren slapen. Zouden ze te laag slapen, dan is er kans dat zij ten prooi vallen aan roofdieren. 

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.