Webshop Tickets & reserveren

Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.

Maak het verschil!

Introductie

In de jungle van Rimbula vliegt een wel heel bijzondere vogel. De balispreeuw (Leucopsar rothschildi) is één van de meeste bedreigde vogels ter wereld. Met hun witte veren zijn ze moeilijk te spotten tegen de lichte hemel, maar je moet goed luisteren! De balispreeuw heeft een heel kenmerkende zang. Dus een kleine tip; even stil zijn en ga op in de geluiden van de jungle.

Kenmerken

  • Gewicht: 70 tot 115 gram
  • Lengte: 25 cm
  • Leeftijd: 7 tot 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Open bosgebieden
  • Leefstijl: Kolonie
  • Voeding: Fruit en insecteneter

Status

  • IUCN status: Ernstig bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

Je zou het niet denken, maar met zijn witte verenpak valt de balispreeuw bijna niet op in de boomtoppen. Naast de witte veren hebben deze vogels een opvallende lichtblauwe huid rond hun ogen. Hun beweegbare kuif zetten ze vaak op tijdens het kwetteren en ligt plat op hun hoofd tijdens het rusten.

Leefomgeving

Balispreeuwen komen in het wild alleen voor op het eiland Bali in Indonesië. Hier leven ze aan de noordkust in groepen van 20 tot 30 dieren, voor zover dat nog mogelijk is… Ze komen niet diep in de bossen voor, maar geven juist de voorkeur aan de randen en open stukken, waar andere vogels niet durven te komen.  

Voeding

Balispreeuwen scharrelen de hele dag hun voedsel bij elkaar. Verschillende insecten, wormen en andere kleine diertjes worden gegeten. Ook vruchten, nectar en kleine zaden lusten ze graag. De spreeuwen keren vaak terug naar plekken waar ze al eerder voedsel hebben gevonden. Ook (her)kennen ze de verschillende patronen in het bos; zoals welke insecten er na een regenbui tevoorschijn komen.

Voortplanting

Het broedseizoen van de balispreeuw begint in het regenseizoen. Dit doen ze altijd met een vaste partner, waar ze bijna hun hele leven trouw aan blijven. Voor hun nest gebruiken ze vaak een holte in een boom die ze volstoppen met verschillende materialen zoals grassen en bladeren. Wanneer hun nestje naar wens is, worden er twee tot drie lichtblauwe eieren gelegd. Wanneer de eieren na 12 tot 15 dagen zijn uitgebroed, verzorgen beide ouders de jongen. Na 28 dagen vliegen de jongen uit, maar blijven dan nog bij hun ouders tot ze zeven weken oud zijn.

Gedrag

Balispreeuwen staan bekend om hun mooie zangkunsten. Zo hebben ze verschillende geluiden om met elkaar te communiceren. Wanneer ze van plan zijn om weg te vliegen maken ze een “kreer’’ of een “kwuk-kwi” geluid en wanneer er gevaar dreigt slaan ze alarm met “tschiek tschiek tschiek”. Door hun mooie zang zijn ze ook erg geliefd op de Aziatische vogelmarkt, wat één van de hoofdoorzaken voor hun bedreiging is.

Status

De balispreeuw is ernstig bedreigd en is al een keer uitgestorven in het wild. Verschillende dreigingen hangen hun boven het hoofd; Zo wordt hun leefgebied ernstig verkleind door de boskap voor plantages en worden er nog steeds vogels uit het wild gevangen om op de zwarte markt te worden verkocht. Er hebben al verschillende herintroducties plaatsgevonden, maar met weinig succes, omdat bovenstaande dreigingen nog steeds aanwezig zijn. Om er voor te zorgen dat er een gezonde populatie blijft bestaan en in de toekomst misschien onder betere omstandigheden te herintroduceren is er een EEP (fokprogramma), waar WILDLANDS ook aan mee werkt. 

Bijzonderheden

Met zijn prachtige opvallende uiterlijk is de balispreeuw een paar jaar geleden uitgeroepen tot nationale vogel van Bali. De kop van deze vogel is toen afgedrukt op de roepiamunt met waarde van 200. Hopelijk wordt door deze actie er meer respect en waardering gevormd voor de balispreeuw en gaan ze een betere toekomst tegemoet.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.