Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De Palawanspiegelpauw (Polyplectron napoleonis), ook wel pauwfazant genoemd, kom je tegen in de Vlindertempel. Hier scharrelt deze opvallende verschijning in de lage beplanting rond, op zoek naar fruitresten en insecten tussen de bladeren.

Kenmerken

  • Gewicht: 320 tot 425 gram
  • Lengte: 45 tot 51 cm
  • Leeftijd: 10 tot 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Harem
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Kwetsbaar
  • EEP

Uiterlijk

De Palawanspiegelpauw is een fazant, maar door het mooie verenkleed van het mannetje (vergelijkbaar als bij een pauw) wordt dit dier ook wel spiegelpauw of pauwfazant genoemd. Het vrouwtje daarentegen is onopvallend bruin van kleur en kleiner dan de man. De haan heeft ‘sporen’ aan de achterkant van zijn poten. Aan de voorkant van zijn poten zitten verdikte schubben. Deze zorgen voor bescherming tijdens het vechten. Kenmerkend aan de Palawanspiegelpauw is het witte masker.

Leefomgeving

De Palawanspiegelpauw leeft op het eiland Palawan in de Filipijnen. Hier scharrelen ze tussen de struiken in het tropisch regenwoud.

Voeding

Palawanspiegelpauwen zijn de hele dag op zoek naar voedsel. Er staan verschillende dingen op het menu! Denk daarbij aan zaden, granen, fruit, insecten en weekdieren.

Voortplanting

De Palawanspiegelpauw legt 1 á 2 eieren per keer. Deze worden in 19 tot 21 uitgebroed. De jongen lopen na het uitkomen gelijk mee met hun moeder; het zijn nestvlieders. De hen voert haar kuikens. Na ongeveer een jaar zijn de jongen geslachtsrijp en na twee jaar is een haan op kleur.

Gedrag

De Palawanspiegelpauw leeft in kleine groepjes van een haan en een paar vrouwtjes. Deze haan doet er alles aan om zijn vrouwen te beschermen. De haan is ook de leider van de groep. Door middel van keelklanken laat hij horen of de kust veilig is. Andere mannetjes worden niet getolereerd en worden gelijk het territorium uitgeknokt. Net als bij kippen scharrelen de spiegelpauwen de hele dag, op zoek naar voedsel. 

Status

Door zijn mooie veren is Palawanspiegelpauw erg ‘populair’ in de stroperij. De vogels worden uit het wild gevangen om als huisdier te worden doorverkocht. Ook door boskap is er een grote vermindering van leefomgeving voor deze vogels. Om te voorkomen dat de Palawanspiegelpauw uitsterft is er een speciaal fokprogramma in dierentuinen. WILDLANDS helpt hier ook aan mee.

Vandaag in Jungola