Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Wanneer je door de Birdy Bush loopt en er rent een zwarte schim voorbij, schrik dan niet! Dit is een Javaanse kantjil (Tragulus javanicus). Het is geen knaagdier, maar een van de kleinste hoefdieren ter wereld.

 

Kenmerken

  • Gewicht: 1,7 tot 2,1 kg
  • Lengte: 50 tot 53 cm
  • Leeftijd: 14 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefwijze: Solitair
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: Niet bekend
  • EEP

Uiterlijk

De Javaanse kantjil is een van de kleinste hoefdieren ter wereld. In tegenstelling tot herten en antilopen hebben kantjils geen gewei of hoorns. Ze hebben echter wel twee roofdierachtige hoektanden, die de mannetjes gebruiken bij het vechten. Alle kantjil-soorten hebben twee witte strepen op hun nek die bij hun kin beginnen, maar de roodbruine vacht van de Javaanse kantjil onderscheidt deze soort van de rest. Er komen ook twee regiovarianten voor: één met een grijze nek en één met een rode nek.

Leefomgeving

De Javaanse kantjil komt voor op het oostelijke deel van het eiland Java. Hier leven ze in de buurt van rivieren en zijn ze volledig afgesloten van andere kantjil-soorten.

Voeding

In tegenstelling tot veel andere hoefdieren eten kantjils geen gras. Ze zijn echter dol op fruit; dit vormt zelfs 75% van hun dieet. In het wild eten ze gevallen vruchten van veel verschillende plantensoorten. Zelfs bananenschillen laten ze niet liggen. Naast dit zoete dieet eten ze ook bladeren, kruidachtige planten en paddenstoelen.

Voortplanting

Tijdens de bronstperiode zijn mannelijke kantjils erg territoriaal. Ze produceren luide gilgeluiden en tolereren geen andere mannetjes in de buurt van hun vrouwtje. Als er toch een ander mannetje in de buurt komt, volgt er een gevecht tot de dood, waarbij ze proberen elkaars buik te raken met hun scherpe hoektanden. Na de paring duurt het meestal 159 dagen voordat er een jong wordt geboren. Dit jong kan binnen enkele minuten al rennen en springen!

 

Gedrag

Kantjils zijn erg schuw en verschuilen zich vaak tussen de struiken. Overdag rusten ze vaak in de schaduw en tegen de schemering worden ze actief. Kantjils leven solitair: ze zijn alleen en leven niet in groepen. De enige periode in hun leven waarbij ze bij elkaar komen is om te paren of wanneer een vrouwtje jongen heeft.

 

Status

De status van de Javaanse kantjil is niet bekend. Door zijn schuwe leefstijl is het erg moeilijk in te schatten hoeveel dieren er nog in het wild leven. Kantjils worden nog steeds bejaagd voor hun vlees en om verkocht te worden als huisdier. Dit zorgt ervoor dat ze steeds minder worden gespot.

Om te zorgen dat de populatie Javaanse kantjils gezond blijft is er een speciaal soortbehoudprogramma (EEP) waar WILDLANDS ook aan meedoet.

Bijzonderheden

Kantjils lijken erg op herten, maar dat zijn ze niet! Ze zijn er wel nauw verwant aan, maar deze dieren hebben echt een eigen familie. Herten hebben een gewei, kantjils hebben lange hoektanden. Wel hebben kantjils net als de meeste hoefdieren vier magen die helpen bij het verteren van plantaardig voedsel.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.