Webshop Tickets & reserveren

Introductie

In Jungola spelen er ’s Nachts grote orkesten. Dan hoor je de mannetjes van de regenkikker (Eleutherodactylus ricordii), die ook wel Cubaanse fluitkikkers worden genoemd. Deze mini kikkers zitten overal verstopt in de jungle en helpen mee aan de bestrijding van verschillende ongewenste insecten en plaagdiertjes.

Kenmerken

  • Lengte: 4 cm
  • Leeftijd: 5 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: kleine insecten

Status

  • Status IUCN: Kwetsbaar

Uiterlijk

De regenkikker is erg klein en onopvallend. Niets doet vermoeden dat dit dier zo’n hard fluitend geluid kan voortbrengen! Net als alle andere amfibieën hebben de regenkikkers een slijmlaagje. Dit slijmlaagje zorgt ervoor dat de kikker niet kan uitdrogen.

Leefomgeving

De regenkikker komt voor in de tropische wouden van Zuid-Amerika en met name veel op Cuba. Hier zitten ze verstopt op koele vochtige plekjes zoals spleten in bomen en struikjes.

Voeding

De regenkikker eet verschillende kleine insecten. Dit kan variëren van fruitvliegen tot jonge kakkerlakken. Hierdoor houden de kikkers de populatie insecten in toom. In de tropische jungle van WILDLANDS zorgen ze dus ook meteen voor biologische bestrijding.

Voortplanting

Regenkikkers verstoppen hun eitjes echt overal, tussen kieren in het boomschors of onder het mos. In tegenstelling tot andere kikkersoorten komen er geen kikkervisjes uit de eitjes, maar volgroeide jongen! De jonge kikkers gaan gelijk op jacht en groeien in een paar weken uit tot een volwassen regenkikker.

Gedrag

De regenkikkers hebben speciale hechtschijven onder hun tenen. Hierdoor kunnen ze makkelijk tegen gladde oppervlaktes klimmen, net als de Madagaskardaggekko. De mannetjes van deze kikkersoort kunnen ontzettend hard fluiten. Door het fluiten lokken ze vrouwtjes, in de hoop met deze dames te kunnen paren. Je hoort dit kikkerorkest vaak ’s nachts en na een regenbui fluiten.

Status

Door de toenemende land- en stedenbouw, blijft er steeds minder regenwoud over. hierdoor blijft er dus ook steeds minder ruimte over voor deze kikkers. De regenkikkers hebben namelijk het vochtige regenwoud hard nodig om te overleven.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.