Chefkok en horeca coördinator Erik Jager impactvolle voedselveranderaar

Erik Jager, horeca coördinator bij WILDLANDS en chefkok van het ATLAS Theater, staat als enige Drent in de Food100. Dit is een lijst met 100 personen uit de voedselindustrie die op de één of andere manier veranderingen in hun vakgebied teweeg brengen. Jaarlijks stelt een onafhankelijke jury een lijst samen, waarbij ze het belangrijk vinden dat er talenten gestimuleerd worden en veranderaars een extra steuntje in de rug.  De Food100 bestaat daarom uit 50 mensen van onder de 35 jaar en 50 mensen van boven de 35 jaar.

Slow Food Youth Network, AgriFood Capital, Foodhub en Food Inspiration hebben de krachten gebundeld met de Food100. Zij menen dat het voedselsysteem van nu niet goed genoeg is voor de 21ste eeuw. Ongezonde eetgewoonten, verlies aan biodiversiteit, ongelijke machtsverhoudingen en klimaatopwarming zijn slechts een greep uit de enorme hoeveelheid ongewenste gevolgen van een groeiende wereldbevolking en de noodzaak deze goedkoop te voeden. De mensen die geloven in beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen krijgen met Food100 een podium geboden.

Erik Jager is als chefkok en coördinator horeca altijd bezig met het tegengaan van voedselverspilling en koken met zo min mogelijk belasting op het milieu. “Concreet houdt dat in dat ik altijd aan het vooruitdenken ben over welke trends zouden kunnen komen. Dus koken met bijvoorbeeld algen en zeewier op het veganistisch vlak. En hoe je mensen, in ons geval de bezoekers en gasten, bewust blijft maken van de impact.” Uiteraard is Jager trots op zijn vermelding in de lijst: “Iemand heeft mij genomineerd zo’n driekwart jaar geleden. Dat ik de lijst, ook nog eens als enige Drent, gehaald heb, kwam als een complete verrassing!”