Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De blauwwanghoningeter (Entomyzon cyanotis) is een opvallende verschijning in Rimbula. Tijdens je wandeling door deze tropische kas is het niet moeilijk om de vogel te spotten. De blauwwanghoningeter heeft een olijfgroene staart en rug en hun kenmerkende naakte blauwe huid om de ogen valt al snel op.

Kenmerken

  • Gewicht: 105 gram
  • Lengte: 26 tot 32 cm
  • Leeftijd: 10 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Mangrovebossen
  • Sociaal: Familie groepen
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

Bij dit dier valt direct de naakte blauwe huid rondom het oog op. Deze huidvlek is bij jonge dieren nog heel licht of zelfs geel. De blauwwanghoningeter heeft een witte borst, zwarte kap en olijfgroene vleugelveren. Opvallend is zijn lange dunne snavel. Hierin zit lang flexibel tongetje waarmee de vogel makkelijk nectar uit bloemen kan drinken.

Leefomgeving

De blauwwanghoningeters komen in groten getale voor in het Noordoosten van Australië en op Nieuw-Guinea. Hier leven ze in verschillende biotopen. Ze zijn vaak te vinden in parken en achtertuinen, maar van nature komen ze uit de mangrovebossen en open moerasgebieden.

Voeding

Blauwwanghoningeters hebben een uitgebreid dieet. Ze eten veel verschillende dingen, maar het dieet bestaat vooral uit nectar. Ook eten ze wel insecten, fruit en bessen. Naast hun natuurlijke voeding plunderen ze vaak vuilnisbakken in stadparken voor de laatste resten.

Voortplanting

De blauwwanghoningeter maakt graag in nest in de schroefpalmen. In gevangenschap is dit erg moeilijk na te bootsen en wordt er geëxperimenteerd om de perfecte nestkast te creëren voor deze vogels. Wanneer een koppeltje tevreden is met het nest worden er 2 á 3 eieren gelegd. Deze zijn bleekroze van kleur met rood/ paarse stippen. De eieren worden in ongeveer 17 dagen uitgebroed en na een periode van 20 tot 22 dagen vliegen de jongen uit. 

Gedrag

Blauwwanghoningeters zijn erg sociale vogels en leven in groepen van 7 tot 30 dieren. Ze zoeken vaak samen met andere dieren naar voedsel en zijn brutaal genoeg om het voedsel te stelen.

Status

De blauwwanghoningeter is niet bedreigd. In Australië is het juist een veel voorkomende vogel. Ze zijn daar vaak te vinden in parkjes, waar ze soms bezoekers lastig vallen voor het meegebrachte voedsel. In dierentuinen zie je deze vogels bijna niet en is het een bijzondere verschijning.

Bijzonderheden

De blauwwanghoningeter is erg luidruchtig en kan veel verschillende vogelgeluiden nadoen. Dit doen ze om roofdieren af te schrikken of in de war te brengen. Hier in Rimbula hoor je dit ook; vaak imiteren ze de lori’s van de Blauwe Bergen.

Vandaag in Jungola