Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De kolonie lori’s van de Blauwe Bergen (Trichoglossus moluccanus) in de Birdy Bush is niet echt een rustige groep vogels te noemen. Je hoort deze tropische vogels al van ver! De kolonie bestaat uit gemiddeld honderd lori’s die een onverzadigbare honger naar nectar hebben. Dus kom jij helpen de lori’s voeren?

Birdy Bush

Kenmerken

  • Gewicht: 75 tot 160 gram
  • Lengte: 25 tot 30 cm
  • Leeftijd: 20 tot 30 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropische bossen
  • Leefstijl: Kolonie
  • Voeding: Nectar en fruiteter

Status

  • IUCN status: veilig

Uiterlijk

Papegaaiachtigen staan bekend om hun kleurrijke veren, speciale tong en spitse staart, maar de lori van de Blauwe Bergen neemt ‘gekleurd’ misschien wel iets te serieus... Alles aan deze vogel heeft kleuren: zelfs zijn snavel is helder rood! Eén ding hebben alle papegaaiachtige gemeen en dat is het feit dat ze twee achtertenen en twee voortenen hebben. Deze kunnen ze ‘op slot’ zetten, waardoor ze niet van hun tak vallen tijdens een dutje.

Leefomgeving

De lori van de Blauwe Bergen komt voor in Australië. Hier leven ze voornamelijk in eucalyptusbossen. Door een bijzonder verschijnsel in de ochtend geven de eucalyptusbomen een blauwe gloed af. Hier danken de Blauwe Bergen én deze lori’s hun naam aan. 

Voeding

Een lori-tong is anders dan die van andere papegaaiachtigen, ze hebben namelijk een ‘borsteltong’. Hierdoor kunnen ze makkelijk nectar uit bloemen halen. Dit is hun favoriete voedsel, maar daarnaast eten ze ook veel fruit. Verder eten ze weleens andere dingen zoals bladscheuten, zaden en insecten. Dit is maar een klein deel van hun dieet, aangezien hun gehele lichaam is aangepast aan vloeibaar voedsel.

Voortplanting

Lori’s zijn holenbroeders. Dat betekent dat ze zelf geen nest bouwen, maar broeden in een lege boomholte. Na het vinden van een geschikte nestholte, legt het vrouwtje 2 eitjes die ze 24 dagen bebroedt. Een net uitgekomen lori is kaal en roze en groeit binnen 8 weken uit tot een kleurrijke lori. Wanneer ze goed in de veren zitten vliegen ze uit, maar blijven nog wel een poos bij hun ouders in de buurt voor voedsel.

Gedrag

Papegaaien staan erom bekend dat ze hun leven lang trouw aan elkaar zijn, dit is niet helemaal correct… Ze zijn erg sociaal, kunnen slecht alleen zijn en ze zoeken ook een partner waar ze ‘meestal’ hun gehele leven bij blijven. Toch gaan ze onderling vreemd en houden sommige mannetjes er een tweede gezinnetje op na. Mocht een partner plotseling overlijden dan zoeken ze daarna ook gewoon weer een nieuwe partner. Ze zijn, net als mensen, erg kieskeurig met wie ze wel of niet willen omgaan. 

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.