Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Deze “fancy” duiven scharrelen overal rond in Rimbula. Normaal gesproken zitten de manenduiven (Caloenas nicobarica) alleen in de bomen, maar als ze op zoek gaan naar voedsel wandelen ze gewoon tussen de bezoekers door op het terras! Hoe prachtig ze ook zijn, ze gedragen zich gewoon als echte duiven.

Kenmerken

  • Gewicht: 400 tot 600 gram
  • Lengte: 40 cm
  • Leeftijd: 8 tot 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Groepen
  • Voeding: Fruit en zadeneter

Status

  • IUCN status: Gevoelig

Uiterlijk

Wat voor kleur heeft een manenduif? Dit is moeilijk te zien. De metallic reflecterende veren van deze duif schijnen soms blauw, groen of geel op. Een ding wat wel zeker is, zijn de witte staartveren. Door deze opvallende veren kunnen ze tijdens de donkere nachten in het oerwoud elkaar makkelijk terug vinden. Verschil tussen het mannetje en vrouwtje is moeilijk te zien. Bij de mannetjes is soms de huidknobbel boven de snavel iets groter. Om toch zekerheid over het geslacht te krijgen, worden er veren voor DNA-bepaling opgestuurd.

Leefomgeving

Manenduiven komen voor op verschillende eilanden zoals de Nicobaren, Filipijnen, Indonesië en Nieuw-Guinea. Overdag trekken ze over zee op zoek naar kleine eilandjes zonder roofdieren om voedsel te vinden. Wanneer het avond wordt trekken ze terug naar het hoofdeiland om te overnachten.

Voeding

Deze duiven foerageren veel op de grond, op zoek naar voedsel. Veel verschillende dingen zoals zaden, noten en vruchten worden gegeten. Doordat duiven geen tanden hebben, slikken ze alles in een keer door. Door kiezels in te slikken en door een speciale spiermaag, kunnen ze moeilijk verteerbare delen zoals zaadhulsjes en notendoppen toch verteren.

Voortplanting

Net als bijna alle andere duiven besteden manenduiven niet veel aandacht aan het bouwen van een nest. Hun nest bestaat meestal uit een paar takjes en blaadjes en heeft net genoeg oppervlakte voor één ei. Wanneer dit ene ei gelegd is zullen beide ouders 2,5 week broeden tot het uitkomt. Ook beide ouders verzorgen en voeden het jong met speciale kropmelk. Net uitgekomen duiven zijn niet erg knap en hebben geen veren of een grote snavel. Binnen een paar dagen zitten ze al in de veren en na drie maanden zijn ze zelfstandig en trekken ze er zelf al op uit.

Gedrag

Overdag, tijdens de zoektocht naar voedsel, leven deze duiven vaak alleen. Wanneer ze zich terugtrekken om te overnachten komen ze samen in groepen van wel 30 á 40 dieren. Binnen de groep zitten verschillende koppels die trouw aan elkaar zijn en zich afzonderen tijdens de broedperiode.

Status

Manenduiven zitten op het randje van bedreiging. Dit komt door het verdwijnen van hun leefgebied door boskap en verwilderde honden en katten die veel op deze duiven jagen. Ook speelt de jacht een grote rol. Manenduiven worden bejaagd om hun vlees en prachtige veren, maar ook om hun maagkiezels. Deze kiezels worden door de lokale bevolking verwerkt in sieraden en talismannen. De groep manenduiven in WILDLANDS doet het erg goed en er komen regelmatig jongen uit het ei.

Bijzonderheden

De wereld zit vol schitterende duiven, de één nog gekleurder en gekker dan de ander! Maar wist jij dat de (uitgestorven) dodo ook een duif was? De manenduif is de nauwst levende verwant van de dodo. Ze lijken totaal niet op elkaar, maar hun DNA heeft veel overeenkomsten. Door isolatie op verschillende eilanden (zoals de dodo op Madagaskar) hebben deze soorten zich aangepast aan de omstandigheden binnen hun leefgebied, waardoor ze een ander uiterlijk kregen.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.