Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Deze hoogvliegers zijn te vinden in Rimbula. Voor de bonte muskaatduif (Ducula bicolor) moet je wel even zoeken. Ze leven namelijk helemaal bovenin de boomtoppen. Deze duiven hebben niet bepaald last van hoogtevrees…

Kenmerken

  • Gewicht: 350 tot 510 gram
  • Lengte: 35 tot 45 cm
  • Leeftijd: 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Kolonie
  • Voeding: Planteneter

Status

  • Status IUCN: Niet bedreigd

Uiterlijk

De bonte muskaatduif valt niet op door zijn helderwitte verenkleed. Door de lichtblauwe lucht en het heldere licht is het moeilijk om de duiven te spotten wanneer je naar boven kijkt. Wanneer de duiven vliegen komen de zwarte slag en staartpennen inzicht.

Leefomgeving

Bonte Muskaat duiven hebben een erg groot verspreidingsgebied. Zo zijn ze te vinden in bijna heel Zuidoost Azië, India en Australië. Deze duiven zoeken altijd naar verse vruchten en vliegen soms over zee naar andere eilanden om daar de bomen te doorzoeken.

Voeding

De bonte muskaatduif is een geval apart in de duivenwereld. Anders dan bij andere duivensoorten komen deze duiven bijna nooit op de grond om naar voedsel te zoeken. Deze duiven zoeken altijd naar verse vruchten die ze zo uit de boom kunnen plukken. Een van deze vruchten is de muskaatnoot waar ze hun naam aan danken. Veel van de vruchten die ze eten zijn erg groot en hebben een grote pit. Sommige pitten zijn wel 30 tot 50mm. Het vruchtvlees wordt verteerd in de krop (een soort maag bij vogels) en daarna spugen ze de te grote pitten weer uit.

Voortplanting

Deze duiven zijn niet bepaald goede architecten. Het nest wordt op 10 tot 25 meter hoogte gebouwd. En bestaat uit een paar takjes en twijgjes. In dit rommelige nest wordt 1 ei gelegd dat 23 á 25 dagen wordt bebroed. Na het uitkomen wordt het jong 3 weken door de ouders gevoerd en vliegt daarna uit. Na het uitvliegen blijft het jong nog een poosje in de buurt tot deze volledig zelfstandig is.

Gedrag

De bonte muskaatduif in grote kolonies van wel honderden dieren. Wanneer het broed seizoen aanbreekt zoeken de duiven naar een partner en zonderen zich een tijdje af. Deze duiven worden veel in de buurt van elektriciteitsmasten gespot. Ze houden er niet van om zich op de grond te bevinden. Hierdoor bevinden zich vaak op enorme hoogtes soms wel 60 meter.

Status

Door het grote verspreidingsgebied van deze duiven wordt de bonte muskaatduif als niet bedreigd beschouwd. Toch is er weinig bekend over deze duiven. Het populatieaantal van Australië is wel bekend, maar naar de populatie in Azië is weinig onderzoek gedaan. Door het brede verspreidingsgebied is de kans op uitsterven niet groot, maar er wordt nog wel hevig gejaagd op deze duiven voor hun smaakvolle vlees.

Vandaag in Jungola