Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Hoog in de boomtoppen van Rimbula vliegen de palmtortels (Spilopelia senegalensis). Door hun aantallen zijn ze niet te missen en ze scharrelen ook vaak brutaal tussen de bezoekers door. Je weet namelijk nooit wat voor schatten je op de grond tegenkomt…

Kenmerken

  • Gewicht: 71 tot 92 kg
  • Lengte: 27 cm
  • Leeftijd: 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savannes en woestijnen
  • Leefstijl: Kolonie
  • Voeding: Zaden en vruchteneter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

De palmtortel is een klein tortelduifje. Van veraf lijkt deze vogel door zijn bruine kleur niet heel indrukwekkend, maar van dichtbij komen de kleuren en patronen pas tot zijn recht! Zo is de kop roze van kleur en op de borst vlak onder de hals zit een band die zwart-rood gespikkeld is. Ook hun rode pootjes en blauwe vleugeluiteinden zijn erg kenmerkend voor deze bescheiden duifjes.  

Leefomgeving

Palmtortels hebben een breed verspreidingsgebied dat zich uitstrekt van het zuiden van de Sahara tot aan Zuid-Aziƫ. Door hun snelle aanpassingsvermogen, passen palmtortels zich makkelijk aan in een nieuwe omgeving. Hierdoor komen ze in uiteenlopende biotopen voor, zoals woestijnen en steden.

Voeding

Deze duiven zijn niet erg kieskeurig als het om eten gaat. Ze scharrelen veel op de grond opzoek naar voedsel. Vooral zaden, granen en vruchten staan op het menu, maar eiwitrijke insecten laten ze zeker niet voorbij gaan. Alles wordt in een keer doorgeslikt en door een speciale spiermaag verteerd.

Voortplanting

Net als veel andere duivensoorten stelt het nest van de palmtortel bouwkundig niet heel veel voor. Meestal wordt er een platte ondergrond in een boom gezocht en dan wordt hier (uit een paar takjes en blaadjes) een slordig nestje gebouwd. Wanneer het nestje is goedgekeurd legt het vrouwtje 2 witte eitjes die ze 12 á 13 dagen bebroedt. Wanneer de eitjes zijn uitgekomen worden de jongen door beide ouders verzorgd en gevoerd met een speciale kropmelk die de ouders in hun krop aanmaken. Na 12 á 13 dagen vliegen de jongen uit en blijven dan nog een paar weken in de buurt tot ze volledig zelfstandig zijn.

Gedrag

Palmtortels leven zowel in groepen als in paren. Onderling communiceren ze veel. Het geluid wat deze duiven maken wordt vergeleken met een lachend geluid.

Status

De palmtortel is alles behalve bedreigd; de populatie palmtortels stijgt zelf ieder jaar een beetje. In Australië is de palmtortel zelfs één van de meest voorkomende duivensoorten en daar komen ze van nature niet eens voor. Door hun uitstekende aanpassingsvermogen gedijen ze ook goed in steden, waardoor het tegenwoordig ook echte stadsduiven zijn.

Bijzonderheden

Duiven hebben een bijzondere eigenschap. Net als koeien maken ze namelijk melk, maar dan niet in een uier. In de binnenkant van de krop (een verbreding bovenin de keel) maken de duiven een speciale vloeistof aan die rijk is aan voedingsstoffen en veel belangrijke antistoffen bevat. Bijzonder is dat de mannetjes óók zo’n krop hebben en deze ‘melk’ dus ook kunnen geven. De jongen eten dit als een soort babyvoeding.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.