Webshop Tickets & reserveren

Oplettende roofdiertjes

De overlevingsstrategie van stokstaartjes is simpel: OPLETTEN! Ze leven in open terreinen, waar elk moment een roofvogel kan toeslaan. In WILDLANDS leven de stokstaartjes in een verlaten termietenheuvel. Bovenop de heuvel staat het stokstaartje dat wachtdienst heeft. Hij overziet de hele savanne, terwijl de anderen zonder zorgen naar voedsel kunnen zoeken. Signaleert hij onraad, dan waarschuwt de bewaker met een blaf of fluit. Stokstaartjes hebben verschillende alarmsignalen voor roofdieren van het land of uit de lucht. De rest weet wat hij moet doen en zijn bij toverslag verdwenen in hun ondergrondse holen.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Suricata suricatta
  • Status in het wild: niet bedreigd

Voedsel

Insecten, schorpioenen, muizen en hagedissen

Kenmerken

  • Leeftijd: 12 jaar
  • Gewicht: 600-900 gram
  • Lengte: 30 centimeter

Gezellig met zijn allen

Stokstaartjes leven in groepen van maximaal 30 dieren. Zodra de zon op is, komen de stokstaartjes voorzichtig uit hun hol en brengen ze wat tijd door met zonnebaden en verzorgen. De donkere kringen rond hun ogen werken als een zonnebril en beschermen hun ogen tegen de felle zon. Eenmaal opgewarmd zoeken de stokstaartjes het grootste deel van de dag naar voedsel. Slechts één stel stokstaartjes krijgt jongen. Alle leden van de groep helpen met het grootbrengen van de jongen. Aan zo'n opvoeding valt niet te ontsnappen.

Giftig hapje

Geen enkele prooi is veilig voor stokstaartjes! Met hun uitstekende reukvermogen kunnen ze zelfs hun voedsel vinden als het zich onder de grond verstopt. Op het menu van de stokstaartjes staan giftige schorpioenen en slangen. Door goed samen te werken kunnen ze de prooi snel overmeesteren en ontdoen van hun giftige delen. Stokstaartjes zijn niet immuun voor het gif, maar kunnen er beter tegen dan bijvoorbeeld mensen voor wie één beet al dodelijk kan zijn.

Meer informatie over stokstaartjes

Vandaag in Serenga