Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Voorbij de termietenheuvel op Serenga is een familie stokstaarten (Suricata suricatta) gevestigd. Zorg ervoor dat je rustig over het bruggetje loopt, misschien krijg je ze dan wel te zien. Maar maak geen onverwachte bewegingen of geluiden! Want als de stokstaarten schrikken, slaan ze alarm en schieten ze terug onder de grond.

Kenmerken

  • Gewicht: 600 tot 900 gram
  • Lengte: 30 cm
  • Leeftijd: 12 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Droge vlaktes
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Insecteneter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

Iedereen herkent ze wel: de stokstaartjes met hun zwarte ‘zonnebrilletjes’. Door deze zwarte aftekening rond hun ogen (die dus als een zonnebril werkt) kunnen ze goed zien in het felle zonlicht van de woestijn. Stokstaarten worden ook wel aardmannetjes genoemd en hebben hun gehele lichaam aangepast aan het leven onder de grond. Zo graven ze met hun lange nagels enorme gangenstelsels en hun oren kunnen ze afsluiten ‘zodat er geen zand in hun gehoorgang terecht komt’.

Leefomgeving

Stokstaarten leven op de droge vlaktes van Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Hier leven ze in zelf gegraven gangenstelsels onder de grond. De gangen beschermen de stokstaarten tegen de wisselende temperaturen van Afrika (die uiteen lopen van -4 tot 40 C°). Zo’n gangenstelsel bestaat uit verschillende kamers, zoals een toilet en slaapkamer.

Voeding

Stokstaarten zijn echte jagers en zijn bijna de gehele dag op zoek naar insecten. Elk kuiltje en steentje wordt onderzocht. Ook worden andere prooien zoals kleine zoogdieren, vogels, hagedissen en eieren gegeten. Soms kan het voorkomen dat ze een giftige schorpioen of duizendpoot vinden, maar voor de stokstaartjes is dit geen probleem. Door goed samen te werken kunnen ze de prooi snel overmeesteren en ontdoen van hun giftige delen. Ze zijn niet immuun voor het gif, maar kunnen er beter tegen dan bijvoorbeeld mensen voor wie één beet al dodelijk kan zijn.

Voortplanting

Binnen een groep stokstaartjes mag alleen het dominante vrouwtje (de koningin) paren en jongen krijgen. Na een draagtijd van ongeveer 77 dagen worden er 3 á 4 jongen geboren. De jongen worden 65 dagen door de koningin gezoogd, maar de rest van de groep zorgt voor de opvoeding. Wanneer de jongen zelfstandig zijn blijven ze binnen de groep en krijgen hun eigen taak. Na ongeveer twee jaar zijn ze geslachtsrijp en kunnen ze ervoor kiezen om een eigen familiegroep te starten.

Gedrag

Stokstaarten leven in grote familiegroepen waarvan de aantallen uiteen lopen van 4 tot 40 dieren. De groep heeft een strikte hiërarchie en iedereen werkt samen om de groep te beschermen. Wanneer de stokstaarten op zoek gaan naar voedsel, zal er altijd één stokstaart op de uitkijk staan. Mocht er bijvoorbeeld een havik overvliegen dan slaat deze ‘uitkijk’ alarm en vluchten alle stokstaarten terug de burcht in.

Status

Stokstaartjes zijn niet bedreigd. Wel zijn er verschillende gevaren die het deze iconische dieren niet makkelijk maken. Zo zorgen overstromingen ervoor dat de holen onder water komen te staan en kapot gaan. Er zijn ook veel roofdieren zoals roofvogels en jakhalzen die stokstaarten wel een lekkere prooi vinden.

Bijzonderheden

Stokstaarten zijn vocale dieren en gebruiken veel verschillende geluiden om te communiceren. Zo zijn er verschillende geluiden voor gevaar. Wanneer een roofdier ver weg is maken ze een piepend geluid en wanneer het dier dichterbij komt beginnen ze te blaffen. Het blaffen is echt een duidelijk alarm en betekend “vluchten!”. Wanneer dit geluid wordt waargenomen, rennen alle stokstaarten terug naar hun holen onder de grond.

Meer informatie over stokstaartjes

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.