Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Heb jij ooit een oranje varken gezien? Nou, dat kan in de Zeboekraal in Serenga! Hier leven de penseelzwijnen (Potamochoerus porcus) naast de zeboes. De penseelzwijnen vinden het erg fijn om een modderbad te nemen, dus pas wel op dat je tijdens je bezoek niet in de spetterzone gaat staan.

Kenmerken

  • Gewicht: 45 tot 130 kg
  • Lengte: 1 tot 1,5 meter
  • Leeftijd: 22 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Bossen en moerassen
  • Leefstijl: Familiegroepen
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Niet bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

Kenmerkend aan het penseelzwijn is zijn oranje kleur. Door deze kleur is hij ook gelijk het kleurrijkste varken van Afrika. Zijn naam penseelzwijn is afgeleid van de witte “penseelvormige’’ pluimpjes aan het uiteinde van zijn oren. Net als de meeste varkens hebben penseelzwijnen scherpe korte slachttanden waarmee ze rake klappen uitdelen en de grond omploegen tijdens hun zoektocht naar voedsel.

Leefomgeving

Penseelzwijnen komen voor in West- en Centraal-Afrika. Hier leven ze in de vochtige bossen en moerassen. Doordat ze zich makkelijk aanpassen, zijn ze soms ook te vinden op de savanne, maar ze geven wel degelijk de voorkeur aan natte drassige bodems. Het zijn goede zwemmers en komen zo makkelijk van A naar B.

Voeding

Penseelzwijnen zijn echte afvalbakken en eten bijna alles wat ze vinden. Hun dieet bestaat voornamelijk uit plantaardige dingen zoals grassen, bloembollen, knollen, fruit en waterplanten. Wanneer ze kleine diertjes tegenkomen worden deze ook gegeten. Tijdens bepaalde periodes per jaar komen de zwijnen samen in groepen van meer dan 60 dieren. Tijdens deze periodes laten de notenbomen hun vruchten vallen en de zwijnen weten dan precies waar en wanneer ze die moeten vinden.

Voortplanting

Wanneer een vrouwelijk penseelzwijn drachtig is, begint ze met het bouwen van een nestplek. Hiervoor verzamelt ze verschillende plantenresten en gras. Wanneer ‘het bed’ klaar is en de draagtijd (na 120 dagen) erop zit, zal ze 1 tot 4 gestreepte jongen werpen. De jongen verlaten na 15 dagen het nest en worden 2 tot 4 maanden gezoogd. Na 18 tot 24 dagen zijn de jongen geslachtsrijp.

Gedrag

Normaal gesproken zijn penseelzwijnen op zichzelf, maar vrouwelijke dieren komen vaak samen in kleine groepjes om samen te foerageren. Binnen deze groepjes bevindt zich vaak een man die sturing geeft. Wanneer er nog jonge mannetjes binnen deze groepen leven, worden deze door pesterijen en gevechten verjaagd. Om te communiceren maken de zwijnen lage knorrende geluiden.

Status

Penseelzwijnen zijn niet bedreigd, maar dat wil niet zeggen dat ze het makkelijk hebben. Op veel markten in Afrika wordt bushmeat verkocht, dit zijn exotische dieren die gevangen worden uit het wild en als vlees worden verkocht. Het aanbod penseelzwijnenvlees is meer dan 50% van het bushmeat dat er te vinden is. Dit kan in de toekomst problemen veroorzaken voor de populatie en daarom is er een EEP (fpopulatie management programma) opgezet, waar WILDLANDS ook aan mee doet. 

Bijzonderheden

Wanneer je aan een varken denkt, wordt er vaak aan een krulstaart gedacht. Dit is niet helemaal juist; van nature hebben varkens een rechte staart. Aan hun staart kan je duidelijk zien welke bui het varken op dat moment heeft. Zo hebben varkens een rechte gestrekte staart wanneer ze zich opwinden en een hangende staart wanneer ze rustig zijn.

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.