Webshop Tickets & reserveren

Aapjes kijken

De verlaten arena in Serenga is overgenomen door de mantelbavianen. Als je in de piste staat, kijken ze vanaf de hoger gelegen tribunes op je neer. Mantelbavianen leven in harems die bestaan uit vrouwen en jonge dieren. De big boss van zo´n harem herken je direct aan zijn dichte, grijze mantel. De mantel is ter bescherming bij onderlinge “vechtpartijen”, waarbij ze hun zeer scherpe, lange hoektanden gebruiken. Hoe dichter een vrouwtje in de buurt van de baas mag zijn, hoe hoger haar status. Terwijl jij dit allemaal bekijkt, zijn de mantelbavianen jou aan het bestuderen. Aapjes kijken, maar dan andersom.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Papio hamadryas
  • Status in het wild: niet bedreigd

Voedsel

Alles, maar vooral wortels, knollen en vruchten.

Kenmerken

  • Leeftijd: 35 jaar
  • Gewicht: 15-30 kilo
  • Grootte: 65-95 centimeter

Gevaarlijke rotsrichels

In tegenstelling tot de meeste apen voelt de mantelbaviaan zich uitstekend thuis in de rotsachtige, open, kale halfwoestijn gebieden. Heb je hoogtevrees, dan moet je hier waarschijnlijk niet aan denken, maar mantelbavianen slapen ’s nachts samen op hooggelegen, smalle rotsrichels. Daar zijn ze relatief veilig voor roofdieren. Bij gevaar gebruiken de bavianen verschillende alarmroepen om elkaar te waarschuwen.

Rode billen

Het is je vast al opgevallen: de rode billen van de mantelbaviaan. Het ziet er wat apart uit, maar ze hebben zeker een functie. Op de scherpe rotsen zitten deze dikke billen maar wat fijn. Maar tijdens de vruchtbare periode van het vrouwtje zwelt haar geslacht- en anusstreek nog extra op. Eén keer per maand is ze vruchtbaar en houdt deze zwelling een paar dagen aan. De mannetjes vinden dit erg aantrekkelijk bij de vrouwtjes en weten dat het moment om te paren daar is. De haremleider houdt het vrouwtje extra goed in de gaten, omdat hij niet wil dat andere mannetjes zich tot haar aangetrokken voelen.

Meer informatie over de mantelbaviaan

Vandaag in Serenga