Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

Met hun imposante uiterlijk maakten de mantelbavianen (Papio hamadryas) al indruk op de oude Egyptenaren. Verschillende Egyptische goden zoals Thoth en Hapy zijn op de mantelbaviaan gebaseerd. Ze staan symbool voor de opkomende zon, wat komt door het schelle gekrijs dat ze maken in de ochtend. Wil jij deze goddelijke dieren ook zien, dan moet je een kijkje nemen in de Bavianenarena in Serenga.

Kenmerken

  • Gewicht: 15 tot 30 kg
  • Lengte: 65 tot 95 cm
  • Leeftijd: 35 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savannes en woestijnvlaktes
  • Leefstijl: Harem
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: veilig
  • EEP

Uiterlijk

Voor de mannelijke mantelbavianen zijn de rode billen van de vrouwtjes een lust voor het oog. Door deze rode billen kunnen de mannetjes zien wanneer een vrouwelijke baviaan vruchtbaar is. Hoe groter en roder de billen, hoe aantrekkelijker de mannen haar vinden. De mannelijke mantelbavianen zijn duidelijk te herkennen aan hun imposante manen, die ze pas op latere leeftijd krijgen.

Leefomgeving

Mantelbavianen worden ook wel woestijnbavianen genoemd. Dat komt doordat deze apen met gemak op droge schrale vlaktes overleven. Landen waar bavianen voorkomen zijn Somalië, Ethiopië, Eritrea, Djibouti, Soedan en in het hoogland van Zuidwest-Arabië, Jemen en Saoedi-Arabië.

Voeding

Bavianen zijn niet erg kieskeurig als het gaat om voedsel; ze eten echt letterlijk bijna alles. Meestal zijn ze op zoek naar grassen, zaden en knollen, maar een sappige prooi laten ze zeker niet voorbij gaan. Op de droge vlaktes waar deze bavianen voorkomen is water schaars. Om toch aan voldoende vocht te komen eten ze veel vetplanten en cactussen. Wel een uitdaging met al die stekels…

Voortplanting

Wanneer een volwassen bavianenvrouw (4 jaar) heeft gepaard met haar haremleider, wordt er na 170 dagen een jong geboren. Dit jong is rimpelig en roze en lijkt totaal niet op zijn ouders. Na de geboorte houdt het jong zich vast aan de buik en na een paar dagen verplaatst het jong zich naar de rug van zijn moeder. Een jaar lang blijft het jong bij zijn moeder om te zogen en alles te leren wat belangrijk is. De jonge baviaantjes spelen veel onderling, maar hun moeder houdt hun nauwlettend in de gaten. Jonge mannen zijn niet sterk genoeg om het op te nemen tegen een volwassen bavianenman, daarom kidnappen ze soms een jong en proberen ze zo de moeder zover te krijgen dat ze zich aansluit bij zijn harem.

Gedrag

Mantelbavianen leven in groepen van wel honderden dieren. Deze enorme groepen bestaan uit verschillende harems. Een harem is een groepje bavianen bestaande uit een volwassen man en een aantal vrouwtjes met hun jongen. Het lijkt of mantelbavianen altijd ruzie hebben, maar dat is niet zo... De mannelijke bavianen houden vaak schijngevechten, waarbij er alleen gedreigd en gekrijst wordt. Hierdoor proberen de mannen hun harem te beschermen tegen diefstal zonder te veel schade op te lopen.

Status

Doordat mantelbavianen erg nieuwsgierig en brutaal zijn levert dit veel conflicten op met mensen. Ook is de jacht op mantelbavianen niet verboden en wordt er op ze gejaagd om hun mooie vacht. Desondanks hun bedreigingen is de mantelbaviaan niet bedreigd, maar door afname van hun leefgebied kunnen er in de toekomst wel problemen ontstaan. Om een gezonde populatie binnen dierenparken te behouden, is er een EEP (soortbehoudprogramma). WILDLANDS doet hier ook aan mee. In Emmen leeft een groep van rond de 120 mantelbavianen. 

Bijzonderheden

De lange haren van de bavianen zijn niet alleen mooi maar ook erg handig. Wanneer er wat vast zit tussen hun tanden, gebruiken de bavianen die lange haren als flosdraad. Je kan je natuurlijk niet zomaar in het openbaar vertonen met je lunch nog tussen je voortanden…

Meer informatie over de mantelbaviaan

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.