Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Wanneer je naar binnen loopt bij Momma’s restaurant, hoor je gelijk het vrolijke gekwetter van de zwartwangdwergpapegaaien (Agapornis nigrigenis). Deze vrolijke vogeltjes leven hier bij de waterput samen met de harlekijnkwartels. Door de felle kleuren van hun verenkleed en nestkastjes kan je ze niet missen.

Kenmerken

  • Gewicht: 50 tot 80 gram
  • Lengte: 13,5 cm
  • Leeftijd: 10 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savannes
  • Leefstijl: Kolonie
  • Voeding: Zaadeter

Status

  • IUCN status: Kwetsbaar

Uiterlijk

De zwartwangdwergpapegaai (ook wel Agapornis genoemd) dankt zijn naam aan zijn zwarte wangen! Anders dan bij de zwartmaskerdwergpapegaai, zijn bij deze soort alleen de wangen zwart en is het voorhoofd bruin. Opvallend zijn de geeloranje borst en groene vleugels. Door deze kleurstelling vallen de dwergpapegaaien niet op in het gras of in de bomen (wanneer je van bovenaf kijkt).

Leefomgeving

De zwartwangdwergpapegaai komt voor in het zuidwesten van Zambia. Hier leven ze dicht bij de rivieren en meertjes. Overdag zoeken ze vaak open gebieden op om naar voedsel te zoeken, maar tegen avond trekken ze de bomen in om te rusten.

Voeding

Zwartwangdwergpapegaaien eten met name zaden, maar zijn ook gek op fruit en plantenscheuten. Heel af en toe tijdens de broedperiode zoeken ze naar eiwitten. Dit zijn vaak insecten of eitjes van andere vogels. Deze vogels eten ze vaak de jonge scheuten van bomen en scheuren de bast van takken af en houden daarom erg van knagen.

Voortplanting

Tijdens de broedperiode zoeken de zwartwangdwergpapegaaien één partner, waar ze meestal hun hele leven bij blijven. Uiteindelijk zal het paar op zoek gaan naar een nestplek; vaak een holle boom of een oud spechtennest. Hier worden dan drie tot zes eieren gelegd die na 23 dagen uitkomen. De jongen worden door beide ouders groot gebracht.

Gedrag

Zwartwangdwergpapegaaien zijn erg sociaal en leven daarom in grote groepen van soms wel honderden dieren. Dwergpapegaaien zijn speelse vogels die altijd bezig zijn. Een groot deel van de dag zijn ze aan het knuffelen en poetsen, daarom worden ze ook wel “lovebirds’’ genoemd.

Status

De zwartwangdwergpapegaai word bedreigd in het wild. De oorzaak hiervan is de illegale vogelhandel; hiervoor worden er veel vogels uit het wild gevangen en verhandeld op de markt om als huisdier gehouden te worden. Daarnaast verdwijnt de natuurlijke leefomgeving van de vogels. Door toenemende landbouw en uitdroging van het gebied is er weinig voedsel te vinden voor deze dieren en verdwijnen de broedplaatsen.

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.