Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.
Nortica
Wil jij je graag inzetten voor bedreigde diersoorten? Daar zijn we ontzettend blij mee.
Op de binnenplaats van Momma’s Restaurant leven de harlekijnkwartels (Coturnix delegorguei). Er zijn daar ook veel zwartwangdwergpapegaaien die niet zo netjes eten. Dit vinden de kwartels echter helemaal niet erg; voor deze loopvogels zijn deze restjes een all you can eat-buffet.
Kenmerken
Leefwijze
Status
Harlekijnkwartels zijn kleine hoenderachtigen die niet opvallen door hun donkere schutkleuren. Het mannetje en vrouwtje zijn makkelijk uit elkaar te houden. De mannelijke harlekijnkwartels hebben namelijk een grote witte keelvlek.
Harlekijnkwartels komen voor in de tropische bossen en savannes van Zuidoost-Afrika. Ze komen zelfs voor op het eiland Madagaskar. De open graslanden zijn hun favoriete plek, want hier zijn veel rijpe graszaden en sprinkhanen te vinden.
Door met hun poten door het zand te krabben, komen zaden en verscholen insecten tevoorschijn. Het zijn echte scharrelaars en een groot deel van de dag besteden ze ook aan het zoeken naar voedsel. Verder worden er veel onkruiden en voedselresten van andere dieren gegeten.
Het nest van een harlekijnkwartel stelt niet veel voor. Het vrouwtje graaft een klein kuiltje op een beschutte plek. Ze legt hier dan 6 tot 10 eitjes die ze gedurende 17 dagen bebroedt. Wanneer de eitjes uitkomen, lopen de jongen gelijk met hun moeder mee. Ze blijven alleen bij hun moeder voor warmte en bescherming. Na anderhalve maand zijn de jongen volgroeid en volledig zelfstandig.
Deze kwartels leven in harems, dit zijn groepjes van een mannetje met meerdere vrouwtjes. Wanneer het mannetje één van zijn vrouwen kwijt raakt, zal hij luidkeels roepen tot hij een antwoord terug krijgt. Andere mannen worden niet getolereerd in de buurt van zijn harem en worden ook met grof geweld verjaagd.
Het spreekwoord “zo doof als een kwartel”, heeft niks met hun gehoor te maken, maar is misschien ontstaan door het typische gedrag van deze grondvogels. Bij gevaar houden ze zich stil en vliegen pas op het allerlaatste moment weg. Hierdoor lijkt het alsof ze op het laatste moment door het gevaar verrast worden.