Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

De vrolijke roelroels (Rollulus rouloul) zijn te vinden in Jungola. Hier scharrelen ze in kleine groepjes rond tussen de beplanting. Ze zijn door hun donkere kleuren moeilijk te spotten. Maar wanneer je goed luistert hoor je soms een mannetje naar zijn vrouwtjes fluiten.

Kenmerken

  • Gewicht: 200 tot 240 gram
  • Lengte: 26 cm
  • Leeftijd: 10 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Regenwoud
  • Leefstijl: Harem
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: Kwetsbaar

Uiterlijk

Roelroels zijn bospatrijzen met een bijzondere verenkleed. Het mannetje heeft namelijk een rode kuif en blauwe lichaamsveren. Toch vallen ze niet op in de beplanting van de jungle. De vrouwtjes zijn niet opvallend gekleurd door hun groene verenkleed met een grijze kop. Beide geslachten hebben rode oogringen en poten.

Leefomgeving

De roelroel heeft een breed verspreidingsgebied en komt voor in Borneo, Sumatra en Malakka, Maleisië en het zuiden van Thailand. Hier leven ze op de bodem van het regenwoud en zoeken ze vaak de beschutting van de struiken op.

Voeding

Roelroelen zijn de gehele dag op de bosvloer naar voedsel aan het zoeken. Ze eten bijna alles wat ze tegenkomen (zaden, vruchten, insecten en plantendelen). Vaak zijn ze in de buurt van andere dieren zoals zwijnen te vinden, om de restjes op te eten die deze dieren laten vallen.

Voortplanting

Wanneer de het roelroel vrouwtje eieren wil leggen maakt zij een onopvallend nestje. Dit nest bestaat uit bodemmaterialen zoals bladeren en takjes. Voor ons ziet het nest eruit als een hoopje bladeren en lopen het daarom snel voorbij, maar het is een kunstig gevormd kommetje met aan de voorkant een opening. In dit nest worden 4 tot 6 eieren gelegd. Deze eieren bebroed het vrouwtje 18 dagen en na het uitkomen lopen de kuikentjes gelijk mee.  

Gedrag

Roelroels leven in kleine groepjes van een mannetje met meerdere vrouwtjes. De banden van deze groepjes zijn erg sterk. Soms blijven de vrouwtjes hun hele leven bij het zelfde mannetje. Een gedraging die vaak wordt waargenomen is dat het mannetje het vrouwtje voert.

Status

De roelroel is een veel voorkomende vogel, maar toch is zijn status kwetsbaar. Door de ontbossing wordt zijn leefgebied steeds kleiner en lopen deze vogels in de toekomst gevaar.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.