Internationale IJsbeerdag 2024

27 februari is sinds 2011 uitgeroepen tot de Internationale dag van de ijsbeer. Op die dag wordt daarom wereldwijd aandacht gevraagd voor (het krimpende leefgebied van) de ijsbeer. Vooral het verdwijnen van het zee-ijs en daarmee de verkleining van het leef- en jachtgebied van de ijsberen, is een groot probleem.

WILDLANDS werkt sinds 2021 samen met non-profit organisatie Polar Bears International. Het dierenpark ondersteunt, via het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds (WNEF), PBI met financiële middelen. De samenwerking werd eind 2023 verder uitgebreid. Door zich te committeren aan de doelen van PBI is WILDLANDS ook een officieel Arctic Ambassador Center geworden.

Halverwege januari 2024 bracht Thea Bechshøft van Polar Bears International een bezoek aan WILDLANDS en zij legt in onderstaande video uit wat PBI doet, waarom de samenwerking tussen PBI en WILDLANDS belangrijk is, wat de gevolgen van klimaatverandering zijn op de ijsberen in het wild én wat wij daar als mensen aan kunnen doen. (tekst loopt door onder de video)

Polar Bears International is het enige goede doel in de wereld die zich exclusief richt op de bescherming van ijsberen in het wild. WILDLANDS vindt het belangrijk dat de natuur, en ook de ijsbeer, beschermd en behouden wordt. Via het WNEF draagt WILDLANDS daarom bij aan natuurbescherming.

Daarnaast grijpt het park graag de gelegenheid aan om nog meer voor ijsberen te kunnen doen. Zo brengt het park educatie over op haar gasten; de bedreiging die klimaatverandering vormt voor ijsberen en hun leefomgeving, hoe mensen zelf in hun dagelijks leven invloed hebben op klimaatverandering, hoe ze die invloed zelf kunnen beperken én hoe ze dus kunnen helpen de ijsberen te beschermen.

Om dit op een leuke manier te doen, heeft het park op woensdagmiddag 28 februari 2024, het mini-evenement IJsbeerdag in WILDLANDS georganiseerd.