Olifant Swe Zin in WILDLANDS drachtig van Timber

Olifantenkoe Swe Zin (geboren op 08-08-2007 in Emmen) uit WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is drachtig van stier Timber. De uitslag van haar urinetest was positief. En dat is goed nieuws! Timber kwam in 2020 speciaal voor een succesvolle dekking van Swe Zin naar Emmen vanuit Diergaarde Blijdorp, omdat de vorige fokstier Mekong geen enkele interesse in haar toonde. Deze dracht is niet alleen voor de rangorde binnen de groep en de gezondheid van dit vrouwtje belangrijk, maar ook voor het fokprogramma noodzakelijk.

Omdat mannelijke olifanten in dierentuinen niet zelf van kudde naar kudde kunnen trekken, bestaat er een fokprogramma, een EEP. Dit programma is een middel om de populatie genetisch gezond te houden. Alle EAZA aangesloten dierentuinen werken via de EEP samen, om op deze manier inteelt te voorkomen. Alle olifanten in het stamboek zijn genetisch met elkaar gekoppeld, waardoor er fokparen gevormd kunnen worden die niet aan elkaar verwant zijn. Zo kan de genetische variatie van Aziatische olifanten in de dierentuinen zo groot mogelijk gehouden worden. Voor de Aziatische olifanten coördineert Diergaarde Blijdorp het internationale fokprogramma.

De meeste olifantenvrouwtjes worden voor het eerst moeder voor hun twintigste levensjaar. Ze krijgen per keer meestal één jong. Een jong olifantje wordt een kalf genoemd. De draagtijd is gemiddeld zo’n 22 maanden. Als alles goed gaat, wordt het jong van Swe Zin en Timber eind 2022/ begin 2023 geboren.

Tekst gaat door onder het filmpje:

 

Olifantenkalfjes in de kudde

Vrouwtjesolifanten vormen met hun jongen een kudde. Zo’n kudde is een hecht team, want als er één dier in nood is, komt de rest te hulp. Vlak voor de bevalling verlaat de aanstaande moeder samen met een ander vrouwtje de kudde. Dit vrouwtje, die “tante” genoemd wordt, blijft bij haar tijdens de bevalling. Het kalf staat eerst nog wat wankel op de poten maar kan na een paar uur al lopen. Na twee dagen kan hij al met de kudde mee. Een olifantje is bij zijn geboorte ongeveer één meter hoog en weegt 90-150 kilo. Hij drinkt melk bij de moeder. Haar tepels zitten tussen de voorpoten. Het olifantje drinkt met de mond en niet met de slurf. Het duurt zes maanden voordat een kalf een beetje handig wordt met zijn slurf.

De zorg voor het jong deelt de moeder met haar naaste familieleden. Een jong drinkt bij zijn moeder, maar ook wel eens bij zijn tantes. Wanneer olifanten elkaar uit het oog verliezen, houden zij contact via een laag, brommend geluid. Bij gevaar wordt de olifant stil. De plotselinge stilte alarmeert de rest van de kudde die dan ook stil wordt. Pas als het gevaar voorbij is, wordt het voor mensen onhoorbare gebrom hervat. Zo vertellen de olifanten elkaar dat alles weer in orde is. Olifanten maken trompetgeluiden in een staat van opwinding: zowel uit vrolijkheid als uit angst.

Na zes maanden eet het jong ook gras en andere planten, maar hij blijft nog jaren bij zijn moeder drinken. Moeder en dochters blijven bij elkaar in de kudde, de zonen verlaten de groep als ze ongeveer 7 jaar zijn. In het wild kan het voorkomen dat een bulletje pas met 14 jaar de kudde verlaat. Volwassen mannetjes brengen veel tijd alleen door.

Een volwassen olifant in de musth (een hormonale fase) is erg gevaarlijk; is een stier in die fase, dan leeft hij ook het allerliefst alleen.