Onagers geboren in WILDLANDS

Tijdens het pinksterweekend werden er in Serenga twee onagers voor de ogen van de bezoekers geboren. Zondagmiddag kwam er een veulen ter wereld die een trap kreeg van een soortgenoot. Helaas overleefde dit jong dat niet. Maandag aan het einde van de middag is er opnieuw een onager geboren. Het is de eerste keer voor deze moeder, die uit voorzorg al apart van de kudde stond. De bevalling verliep goed. Inmiddels heeft het jong ook al bij moeder gedronken. Het is nog niet bekend of het een mannetje of een vrouwtje is. 

WILDLANDS is blij met dit gezonde jong, want de onager, die in het wild in Iran nog in een tweetal populaties voorkomt, is een in hoge mate bedreigde diersoort. De onager, wat in het oud Perzisch “snelle ezel” betekent, is een van de snelste zoogdieren op de wereld. In een sprintje halen ze al gauw 70 km per uur en over langere afstanden kunnen ze 60 km per uur een tijd volhouden. Ze zijn in staat om zich tegen bijna elk roofdier te verdedigen met hun snelheid en door te schoppen en te bijten. Alleen de mens is een belangrijke bedreiging, want er is altijd veel op gejaagd.

Op dit moment kunnen we het gedrag van de aanvallende merrie van zondag niet verklaren. Daarom is de andere merrie, die op dat moment nog moest bevallen, maandag apart gezet. De merrie die zondag was bevallen, stond bij haar. Onagers leven in WILDLANDS in de woestijn van Serenga, dat door een trein gescheiden is van het gebied waar de kamelen en de rest van de onagerkudde lopen. Ook de onagerhengst leeft apart van zijn kudde en staat achter de schermen.