Snelle eerste dekking van pas gearriveerde olifantenstier gezien

De 22-jarige olifantenstier Timber heeft vandaag, precies twee weken na zijn aankomst in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen, het 12-jarige vrouwtje Swe Zin gedekt. En dat is goed nieuws voor WILDLANDS, omdat dit inhoudt dat de stier en het vrouwtje elkaar interessant vinden. Of de dekking ook meteen vruchten afwerpt, is pas over twee jaar bekend. Want olifanten zijn tussen de 18- 24 maanden drachtig.

Timber nam twee weken geleden de plek in van de olifantenstier Mekong. Mekong toonde in de vier jaar dat hij in WILDLANDS rondliep geen enkele interesse in Swe Zin. Het krijgen van een jong is belangrijk voor haar gezondheid en de rangorde binnen de groep, maar ook voor het fokprogramma noodzakelijk. Dit fokprogramma is dan ook de reden dat Timber op 20 mei jl. van Rotterdam naar Emmen is verhuisd.

Omdat mannelijke olifanten in dierentuinen niet zelf van kudde naar kudde kunnen trekken, bestaat er een fokprogramma, een EEP. Dit programma is een middel om de populatie genetisch gezond te houden. Alle EAZA aangesloten dierentuinen werken via de EEP samen, om op deze manier inteelt te voorkomen. Alle olifanten in het stamboek zijn genetisch aan elkaar gekoppeld, waardoor er fokparen gevormd kunnen worden die niet aan elkaar verwant zijn. Zo kan de genetische variatie van Aziatische olifanten in de dierentuinen zo groot mogelijk gehouden worden. Voor de Aziatische olifanten coördineert Diergaarde Blijdorp het internationale fokprogramma.