Tiende baviaantje van 2021 geboren in WILDLANDS

Woensdagochtend is in de bavianenstal achter de schermen van WILDLANDS een gezond baviaantje geboren; hij of zij is meteen met de groep mee naar buiten gegaan.

Mantelbavianen worden geboren na een dracht van 5-6 maanden. Het is de eerste keer voor deze moeder en ze lijkt nog wat onwennig met haar jong, maar gelukkig is de vader zeer ervaren en hij houdt een oogje in het zeil. Baby-bavianen klemmen zich de eerste twee maanden stevig aan hun moeders buik, pas daarna verhuizen ze naar de rug en zie je ze af en toe ook al los lopen. Na een halfjaar verandert hun zwarte vacht naar een meer bruine kleur.

Mantelbavianen leven in harems die bestaan uit vrouwen en jonge dieren. De big boss van zo´n harem herken je direct aan zijn dichte, grijze mantel. De mantel is ter bescherming bij onderlinge “vechtpartijen”, waarbij ze hun zeer scherpe, lange hoektanden gebruiken. Hoe dichter een vrouwtje in de buurt van de baas mag zijn, hoe hoger haar status. In tegenstelling tot de meeste apen voelt de mantelbaviaan zich uitstekend thuis in de rotsachtige, open, kale halfwoestijn gebieden.