WILDLANDS blijft zich inzetten voor fokprogramma witte neushoorn

De drie volwassen neushoorns in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen gaan de komende maanden verhuizen, zodat er ruimte ontstaat om jonge mannen te huisvesten. Op deze manier blijft het park onderdeel van het Europese fokprogramma (EEP) van de in het wild bedreigde witte neushoorns.

Aanleiding voor het vertrek van de volwassen exemplaren, de man Limpopo (20 jaar) en vrouwen Emily (37 jaar) en Zahra (12 jaar), is het fatale ongeluk in september. Tijdens de introductie van de nieuwe man Limpopo bij de vrouwen kwam neushoorn Elena (bijna 7 jaar) om het leven. Omdat zij en haar zus Zahra beiden drachtig mochten worden, was dit ongeval extra pijnlijk. Voor Zahra is het van belang dat zij op korte termijn drachtig wordt: gebeurt dat niet dan verliest zij haar fokpotentieel door (goedaardige) baarmoedertumoren. In overleg met de coördinator van het EEP is WILDLANDS gaan kijken naar de mogelijkheden om binnen het EEP van neushoorns van belang te blijven.

En (her)introductie binnen de huidige groep zit er niet in: tussen Limpopo en Emily botert het niet. Zahra kan, gezien haar karakter en het feit dat zij dan alleen zou zijn, niet meer bij Limpopo gezet worden. Een nieuwe fokgroep creëren, met alle risico’s van dien, duurt te lang voor Zahra. Deze optie had voor WILDLANDS dus geen voorkeur en ook het EEP zit niet per se op nieuwe fok-locaties te wachten.  

De oplossing voor WILDLANDS is het houden van een groepje jonge mannelijke dieren. Jonge vrouwelijke dieren kunnen lang in hun geboortegroep blijven, maar mannelijke neushoorns moeten op een leeftijd van 3-4 jaar verhuizen. Het herplaatsen van die jonge mannen is één van de grootste uitdagingen binnen het EEP en dus is zowel WILDLANDS als het EEP blij dat de huisvesting van deze dieren in de toekomst mogelijk wordt in Emmen.

Jonge neushoornmannen vertonen actief gedrag: zij zijn speels, hebben onderling een goede verstandhouding en kunnen eenvoudig bij elkaar geïntroduceerd worden. De jonge mannen die naar Emmen komen zijn nog te jong om te dekken. Zijn ze geslachtsrijp, dan gaan ze mogelijk weer weg naar andere parken waar ze voor nageslacht kunnen zorgen. Is dat het geval, dan kunnen weer andere jonge mannen naar WILDLANDS verhuizen.

Wanneer de drie volwassen dieren uit WILDLANDS vertrekken is nu nog niet bekend.