NIEUWE WILDLANDS SERIE OP SBS6

SBS6 gaat een nieuw programma uitzenden. In ‘Wilde dieren in WILDLANDS’ volgen we drie van Nederlands beste natuurfilmers (Dick Harrewijn, Joris van Alphen en Tim Visser). Zij hebben van directeur Frankwin van Beers de opdracht gekregen een natuurfilm te maken in het park. Gaat het hen lukken om een echte natuurfilm maken? We zien hoe alles uit de kast gehaald wordt. Op deze pagina kun je de vorderingen aan de hand van een fotoblog volgen. ´Wilde dieren in WILDLANDS´ is vanaf donderdag 25 mei om 23.30 uur te zien bij SBS6. De herhalingen zijn terug te kijken op zaterdag om 16:30 uur en zondag om 11:00 uur.

Fotoblog

Zo blij als een kind is Tim na het filmen van de paringritueel van de Passiebloemvlinder. Het heeft lange dagen gekost, maar het shot staat er eindelijk op!

 

Een extra hulp voor Dick tijdens het filmen van de vlinders op Hemelvaartsdag.

 

Joris blogt: Het is bloedheet in de tent! En we moeten veel geduld hebben. Maar we hebben al prachtige opnames gemaakt.

 

Tim blogt: De GoPro camera plaatsen vlak bij het kadaver levert prachtige beelden op! Zelfs de binnenkant van hun bek.... Je moet er maar een camera voor willen opofferen.

 

 

Joris blogt vanuit de vlindertempel: Vandaag filmen we de schuttersvissen onderwater uit een zwarte tent om reflecties op het glas te voorkomen.

 

Dick blogt: "Dag 1 filmen bij de Schuttersvissen zit erop. De eerste spectaculaire beelden zijn gemaakt. Maar de scene is nog lang niet compleet. Morgen weer een nieuwe dag!"

 

Er komt heel wat kijken bij het filmen van een schuttersvis in superslowmotion!

 

 

 

Dick blogt: "De komende dagen filmen Joris en ik de schuttersvissen in de Vlindertempel. Ben je ook zo benieuwd naar het bijzondere verhaal achter deze zwart witte vissen? De komende dagen laten we meer zien hier op het fotoblog!"

 

Onze mannetjes struisvogel verwelkomde onze natuurfilmers met een prachtige dans!

 

Het is warm in de Rimbula. Dus tussendoor maken onze drie natuurfilmers natuurlijk even tijd voor een goede Slush Puppie break!

 

"Alles moet spik en span zijn om deze prachtige dieren onder water te filmen! Je kan nog zo'n mooie dure camera hebben, een schoon raam is soms net zo belangrijk", zegt Tim Visser. Hij had echter niet op deze hulp gerekend.

 

Joris blogt:
Plantendeskundige Bert nam me vandaag mee de hoogte in op zoek naar boomkikkers die zich overdag in nestvarens verstopt hebben. We konden het niet laten om ook een kijkje boven het bladerdek te nemen. Van boven zie je pas echt hoe groot de Rimbula is.

 

Deze week bleven Joris en Dick na het filmen van enkele nachtdieren in de Rimbula kamperen. "Een hele bijzondere ervaring, alsof je echt in het tropisch regenwoud slaapt" zei Dick de volgende ochtend.

 

Tussen het filmen van de dieren door worden onze natuurfilmers ook geïnterviewd over hun belevingen.

 

Ter voorbereiding op het filmen van de bavianen zijn onze natuurfilmers natuurlijk ook achter de schermen te vinden. "Als je vanuit dit perspectief kijkt vraag je je af wie er nou eigenlijk aapjes aan het kijken is!" was de reactie van Dick.

 

Dick Harrewijn: “Vandaag filmen we de Aziatische otters. Één van de otters besloot ons een handje te helpen. Gelukkig hebben we de camera weer terug kunnen vinden en de camera kwam er gelukkig met een schrammetje van af.”

 

Tim blogt: “Vandaag filmen we de ontpopping van de Passiebloemvlinder. We zitten er al 6 uurtjes, zal hij nog uitkomen?”

 

 

De documentairemakers

Tim Visser wordt door collega’s vergeleken met een overenthousiaste hond die lekker wil knallen. In het begin van zijn carrière liep Tim stage in Zuid-Afrika bij de Foster Brothers en De Nieuwe Wildernis. En nu knalt hij als natuurcameraman onder andere bij Vroege Vogels, diverse TV natuurfilms en produceert eigen natuurdocumentaires. Tim is gespecialiseerd in visueel krachtige dierenverhalen. Wat Tim betreft heeft elk dier zijn eigen verhaal. Hij kan zijn lol op in WILDLANDS waar de diversiteit aan wilde dieren nou eenmaal enorm is. Voor wie zal onze overenthousiaste hond uiteindelijk bezwijken: de speelse ringstaartmaki, een ontpoppende passiebloemvlinder of toch de mysterieuze agaatslak?

Dick Harrewijn werkt als natuurfilmer in wildernissen over de hele wereld. Door zijn camerawerk voor de grote bioscoophit De Nieuwe Wildernis - de allereerste Nederlandse natuurfilm bestemd voor de bioscoop - draait hij ook steeds vaker in eigen land. Hij zat in het team van Holland - Natuur in de Delta en werkt nu aan de opvolger: De Wilde Veluwe, waarin alle seizoenen in beeld worden gebracht. Als kleine jongen uit het boerengehucht Noorderloos kon Dick al urenlang turen naar alles wat er groeit en bloeit in de natuur. Nog steeds is hij gefascineerd door natuurlijke werelden, die zo klein zijn als een speldenknop. Dick is zeer bedreven in speciale natuurfilm-technieken zoals nacht- en warmtecamera, superslow motion camera’s en zijn zelf gebouwde macrolens.

Joris van Alphen maakt fotoreportages en films over mens en natuur. Hij deed onder meer camerawerk voor De Nieuwe Wildernis en reist al jaren voor National Geographic naar de meeste afgelegen plaatsen; van overnachtend in de kroon van een boom diep in het Amazonewoud, tot duikend op onverkende riffen in de Molukken. Als kind van twee biologen werd de passie voor de natuur hem met de paplepel ingegoten. Zijn missie is om mensen bewust te maken van de kwetsbaarheid van de aarde en het belang van natuurbescherming.