Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De reuzenbooteend (Tachyeres pteneres) is de grootste soort van alle booteenden. Ze zijn te vinden op het poolstation en delen hun gebied met de Humoldtpinquïns. De eenden zijn gek op duiken en zijn daarom veel in het water te vinden. Heb jij ze al onderwater gespot?

Kenmerken

  • Gewicht: 3,5 tot 7 kg
  • Lengte: 70 tot 85 cm
  • Leeftijd: 10 tot 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Kustgebieden
  • Sociaal: Koppel
  • Voeding: Vleeseter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

De reuzenbooteend (zijn naam zegt het al) is erg groot en zwaar, maar de vleugels van deze booteend zijn niet bepaald groot. Deze zijn omgevormd tot twee peddels die helpen bij het sturen onderwater. Hierdoor kan deze eend niet vliegen. Qua kleuren is de reuzenbooteend bruingrijs met opvallende geeloranje snavel en poten.

Leefomgeving

De reuzenbooteend is een inheemse vogel van Zuid-Amerika die voorkomt langs de kusten en kusteilanden van het zuiden van Chili en Chiloé tot Tierra del Fuego. Hier zwemmen ze veel tussen de kelpwouden opzoek naar voedsel. Het territorium van deze eenden wordt vaak gedeeld met pinguïns, maar veel andere soorten vogels worden als bedreiging gezien en weggejaagd.

Voeding

Booteenden leven aan de kust, hier zoeken ze naar kleine diertjes die op de bodem leven en tussen het kelp. Hun dieet bestaat voornamelijk schaal- en weekdieren, maar wanneer ze een beetje geluk hebben pakken ze ook wel een visje.

Voortplanting

De booteenden maken een nest op een open stuk grond of in een leeg pinguïnhol. Het vrouwtje legt dan 5 tot 8 ivoorwitte eieren. Deze eieren worden 30 á 38 dagen bebroed. De kuikens zijn nestvlieders, wat inhoudt dat ze gelijk met hun moeder mee kunnen lopen en zwemmen. Na 2 á 3 jaar zijn de jongen geslachtsrijp en gaan ze zelf opzoek naar een partner.

Gedrag

Reuzenbooteenden zijn erg territoriaal en leven in koppeltjes. Alle andere ongewenste gasten worden op een agressieve manier uit het territorium verwijderd. Deze eenden zijn erg gek op duiken en zijn daarom veel in het water te vinden.

Status

Reuzenbooteenden zijn niet bedreigd in het wild, maar wel een bijzondere verschijning in dierenparken. Het kweken met deze eenden is erg moeilijk en vergt enig geduld en kennis. In WILDLANDS zijn we ook erg druk met vinden van geschikte partners en hopen in de toekomst succesvol met deze soort te kweken.

Bijzonderheden

Hier in WILDLANDS hadden we een meeuwen ‘probleem’. Maar sinds de reuzenbooteenden rondzwemmen is dit opgelost en durven ze geen vis meer te jatten van de pinguïns. Door de territoriale leefstijl van de eenden durven deze visdieven niet meer het pinguïnverblijf te betreden. De pinguïns zelf worden met rustgelaten.

Vandaag in Nortica