Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De gouden taling (Anas hottentota) is één van de eendensoorten die in Rimbula voorkomen. Deze kleine eenden zwemmen hier samen met de witvleugelboseend. Vaak zijn ze te vinden rondom de eilanden, om de restjes voedsel op te eten die de apen laten vallen.

Kenmerken

  • Gewicht: 220 tot 250 gram
  • Lengte: 34 cm
  • Leeftijd: 10 tot 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Meren en rivieren
  • Leefstijl: Paartjes
  • Voeding: Alleseter

Status

  • IUCN status: veilig

Uiterlijk

De gouden taling is één van de kleinste eendensoorten ter wereld. Door hun grootte en het bruine verenkleed zie je zie snel over het hoofd. De vrouwtjes zijn vrijwel identiek aan de mannetjes, maar iets valer van kleur. In het Engels noemen ze deze eenden ook wel de blauwsnaveltaling en als je goed naar de foto kijkt snap je ook waarom!

Leefomgeving

De gouden taling heeft een breed verspreidingsgebied. Van nature komen ze voor in Zuid-, Zuidoost- en West-Afrika, maar zijn ze ook op het eiland Madagaskar te vinden. Ze leven rondom de dichtbegroeide rivieren, meren en moerassen.

Voeding

Het vinden voedsel is een hele klus voor de hottentottaling. Met een speciale zeefsnavel filteren ze diertjes zoals plankton, waterplanten, kreeftachtigen en insecten uit het water. Dit filteren noemen we ‘slobberen’.

Voortplanting

In het broedseizoen proberen de mannelijke eenden een vrouwtje te vinden. Wanneer ze een geschikte partner op het oog hebben, proberen ze indruk te maken door te baltsen. Een hottentottaling doet dat door het achterhoofd te schudden en door te boeren. Wanneer het vrouwtje hem accepteert zullen ze samen een nest bouwen. De vrouwelijke eend legt 6 tot 8 eitjes die ze 25 tot 27 dagen bebroed. Na het uitkomen zwemmen de jongen gelijk met hun moeder mee.

Gedrag

De hottentottaling is een rustige eend. Ze trekken zich vaak terug in de moerasplanten en maken weinig geluid. Als ze geluid maken, dan hoor je lage kliktonen.

Status

De gouden taling is niet bedreigd. Toch ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Door de opwarming van de aarde en de toenemende landbouw drogen de moerassen uit. Hierdoor wordt het leefgebied van de deze eend steeds kleiner. Tegenwoordig worden veel van deze gebieden én de dier- en plantensoorten die er voorkomen al beschermd.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.