Webshop Tickets & reserveren

Introductie

In de Zeboekraal in Serenga kom je ze geheid tegen: de dwergzeboes (Bos primigenius indicus). Zowel in India als WILDLANDS worden deze mini-koetjes vereerd en kunnen ze genieten van een luizenleventje. De diva’s zijn erg vriendelijk en komen de bezoekers vaak even begroeten. Vergeet alleen niet je handen te wassen na een begroeting ‘met hun tong’...

Kenmerken

  • Gewicht: 100 tot 200 gram
  • Lengte: 80 tot 100 cm
  • Leeftijd: 25 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Dorpen en steden
  • Leefstijl: Kuddes
  • Voeding: Planteneter

Status

  • Gedomesticeerd

Uiterlijk

Zeboes hebben een ander uiterlijk dan de ‘gewone’ koe. Ze hebben namelijk een vetbult op hun schouders die voor voedselreserves zorgt tijdens periodes van schaarste. En in het hangende vel rond hun hals zitten extra zweetklieren om af te koelen. Door deze aanpassingen kunnen zeboes goed tegen een droog en warm klimaat, waardoor ze erg populair zijn in oosterse landen. Door de jaren heen zijn verschillende kleuren en rassen, zoals de kleinere dwergzeboe gefokt.

Leefomgeving

Zeboes worden al decennia in oosterse landen gehouden. Door hun goede aanpassingsvermogen aan schrale en droge omstandigheden zijn ze erg geschikt voor omgevingen met weinig vers gras. De bevolking daar is afhankelijk van de zeboe voor hun levensonderhoud, dus daar worden deze koeien gehouden voor hun vlees, melk en als lastdier.

Voeding

Koeien zijn echte grazers en leven voornamelijk van gras en ruw voedsel. Zeboes doen dit ook, maar in het land van herkomst is het voedsel erg droog en schraal. Hierdoor kunnen zeboes erg slecht tegen te veel eiwitten en vers gras en moeten ze op een speciaal dieet van hooi, stro en kleine beetjes krachtvoer.

Voortplanting

Wanneer een dwergzeboe ongeveer 2,5 jaar oud is kan ze haar eerste kalf krijgen. Na een geslaagde dekking en een draagtijd van 9 maanden zal er een kalfje van maar 10 kg ter wereld komen. Het is erg belangrijk dat een kalfje de eerste melk (biest) binnen krijgt; deze zit namelijk vol met voedings- en antistoffen. Het kalf zal nog 8 tot 11 maanden bij zijn moeder blijven om te drinken. Wanneer het een koe (vrouwtje) is zal ze haar eigen rang krijgen binnen de kudde, maar de jonge stiertjes moeten vertrekken om ruzie te voorkomen.

Gedrag

Net als de meeste runderen leven dwergzeboes in kuddes. Deze kuddes bestaan uit een stier en meerdere koeien met hun kalveren. Door elkaar te likken en schijngevechten te houden wordt de rangorde bepaald. De oudste koeien staan vaak bovenaan in rang en delen hun kennis en ervaring met de jongere dieren. Ze hebben ook vriendschappelijke relaties binnen de kudde. Zo hebben ze favoriete partners om mee te grazen of te helpen bij vervelende jeuk.

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.