Webshop Tickets & reserveren

Introductie

In het Dogondorp zijn veel verschillende huisdieren te vinden. Eén daarvan is de Nubische geit (Capra aegagrus hircus). Deze geiten zijn door hun rustige en aaibare karakter erg geliefd op kinderboerderijen en als landbouwhuisdier. Dus als je even wil knuffelen met deze vriendelijke reuzen, moet je zeker een bezoekje brengen aan het Dogondorp!

Kenmerken

  • Gewicht: 80 tot 100 kg
  • Lengte: 85 cm
  • Leeftijd: 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Dorpen en steden
  • Leefstijl: Kuddes
  • Voeding: Planteneter

Status

  • Gedomesticeerd

Uiterlijk

De Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld en is duidelijk te herkennen aan zijn hangoren! Deze hangoren komen veel voor bij oosterse geitenrassen en zijn erg handig bij het voorkomen van zand in de oren. Door de jaren heen zijn er verschillende kleurslagen en zelfs geiten zonder hoorns gefokt.

Leefomgeving

De naam Nubische geit klinkt heel exotisch, maar eigenlijk is dit geitenras ontstaan in Engeland. Door verschillende oosterse geiten te kruizen met melkgeiten, is er uiteindelijk een ras ontstaan dat we tegenwoordig de Nubische geit noemen. Door zijn verbeterde melkproductie en oosterse achtergrond (waardoor ze goed tegen het warme en droge klimaat kunnen), worden deze geiten tegenwoordig ook veel in Afrika gehouden.

Voeding

Geiten herkauwen hun voedsel en hebben vier magen: de netmaag, de boekmaag en de pens dienen als tussenopslag voor het herkauwen en in de lebmaag vindt de vertering plaats. Van nature eten geiten veel struikjes, onkruid, grassen en twijgjes. Ze kunnen goed overleven op schrale voedingsarme grond. Hierdoor zijn ze erg populair voor natuurbegrazing. In tegenstelling tot schapen die bijna alleen gras en onkruid eten, zorgen de geiten dat kleine boompjes en houtige planten niet de overhand nemen. Een nadeel is wel dat geiten zich niet zomaar laten hoeden en vaak niet binnen de afrastering blijven.

Voortplanting

Geiten hebben hun voortplantingscyclus aangepast aan het voorjaar, omdat dit de periode is met het meeste voedsel. Van augustus tot maart worden de geiten ‘rits’ (vruchtbaar). Binnen deze periode gaan de bokken (mannelijke geiten) stinken en dat vinden de vrouwelijke geiten erg aantrekkelijk. Na de dekking is er een draagperiode van ongeveer vijf maanden, waarna meestal 1 á 2 lammeren worden geboren. In het begin zijn de lammeren volledig afhankelijk van moedermelk, maar na twee maanden zijn ze zelfstandig en eten ze vast voer.

Gedrag

Geiten zijn echte kuddedieren en leven in groepen van meerdere soortgenoten. Ze kijken naar elkaar of de boel veilig is en volgen elkaar ook tijdens hun zoektocht naar voedsel. Geiten die alleen leven, ervaren vaak veel stress. Soms worden ze samen gehouden met schapen, maar dit is een compleet ander dier waarmee ze onderling niet kunnen communiceren. Door rechtop te staan en met horens tegen elkaar aan te beuken, bepalen geiten de rangorde binnen de kudde.

Bijzonderheden

Veel oosterse geitenrassen hebben een slechte melkproductie. Door het inkruisen van Engelse melkgeiten, is de melkproductie van Nubische geit enorm gestegen. Het vet en eiwit percentage van de melk is erg hoog en daarom zeer geschikt voor het maken van yoghurt en kaas. Hierdoor zijn deze geiten erg populair in de melkindustrie en worden tegenwoordig ook veel gehouden in Afrikaanse landen.

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.