Webshop Tickets & reserveren

Introductie

In het Dogondorp lopen twee verschillende geitenrassen (Capra aegagrus hircus) rond. De Nubische geit is de grootste en de dwerggeit de kleinste. En waar de Nubische geiten erg rustig zijn, zijn de dwerggeiten juist speels en echte donderstenen! Beide soorten zijn (kind)vriendelijk en vinden ze gekriebel achter hun oren erg fijn.

Kenmerken

  • Gewicht: 25 tot 35 kg
  • Lengte: 45 tot 55 cm
  • Leeftijd: 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Dorpen en steden
  • Leefstijl: Kudde
  • Voeding: Planteneter

Status

  • Gedomesticeerd

Uiterlijk

Geiten en schapen worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn wel duidelijke verschillen. Zo hebben geiten zowel rechte als gekrulde hoorns en schapen alleen gekrulde, hebben geiten een sik en sterke geurklieren en schapen niet, maar het belangrijkste verschil is echter de staart. Zo hebben geiten een rechtopstaande korte staart en schapen juist een hangende staart. Dwerggeiten zijn makkelijk te herkennen door hun kleine formaat. In de loop van tijd zijn ze met veel andere geitenrassen gekruist, waardoor er veel kleur- en haartypen zijn ontstaan.

Leefomgeving

Dwerggeiten vinden hun oorsprong in Kameroen, maar enkele jaren geleden zijn ze geïmporteerd naar Europa. Hier zijn ze bij Europese dierentuinen en rasverenigingen terechtgekomen en uitgegroeid tot een van de meest populaire geitenrassen ter wereld.

Voeding

Geiten herkauwen hun voedsel en hebben vier magen: de netmaag, de boekmaag en de pens dienen als tussenopslag voor het herkauwen en in de lebmaag vindt de vertering plaats. Van nature eten geiten veel struikjes, onkruid, grassen en twijgjes. Ze kunnen goed overleven op schrale voedingsarme grond. Hierdoor zijn ze erg populair voor natuurbegrazing. In tegenstelling tot schapen die bijna alleen gras en onkruid eten, zorgen de geiten dat kleine boompjes en houtige planten niet de overhand nemen. Een nadeel is wel dat geiten zich niet zomaar laten hoeden en vaak niet binnen de afrastering blijven.

Voortplanting

Geiten hebben hun voortplantingscyclus aangepast aan het voorjaar, omdat dit de periode is met het meeste voedsel. Van augustus tot maart worden de geiten ‘rits’ (vruchtbaar). Binnen deze periode gaan de bokken (mannelijke geiten) stinken en dat vinden de vrouwelijke geiten erg aantrekkelijk. Na de dekking is er een draagperiode van ongeveer vijf maanden, waarna meestal 1 á 2 lammeren worden geboren. In het begin zijn de lammeren volledig afhankelijk van moedermelk, maar na twee maanden zijn ze zelfstandig en eten ze vast voer.

Gedrag

Geiten zijn echte kuddedieren en leven in groepen van meerdere soortgenoten. Ze kijken naar elkaar of de boel veilig is en volgen elkaar ook tijdens hun zoektocht naar voedsel. Geiten die alleen leven, ervaren vaak veel stress. Soms worden ze samen gehouden met schapen, maar dit is een compleet ander dier waarmee ze onderling niet kunnen communiceren. Door rechtop te staan en met horens tegen elkaar aan te beuken, bepalen geiten de rangorde binnen de kudde.

Bijzonderheden

Tamme geiten zijn gedomesticeerde dieren. Dat wil zeggen dat wilde dieren zijn gefokt om eigenschappen te krijgen die voor de mens gunstig zijn. Zo waren geiten geliefd voor hun vlees- en melkproductie en waren ze door hun formaat handzaam en makkelijk bij huis te houden. Ook de hoorns en de huid van de geit worden gebruikt om voorwerpen te maken, waardoor alle delen van het dier bruikbaar zijn.

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.