Webshop Tickets & reserveren

Speels en kleurrijk

Loop je door het Dogondorp in Serenga, dan kom je vast de speelse dwerggeiten tegen. Ze hebben korte poten en een stevige bouw. De vacht van deze geiten bestaat uit dikke, stugge haren. Deze vacht komt voor in allerlei verschillende kleuren en patronen. Van bruin met een zwarte streep, naar zwart-wit gevlekt. Wilde geiten leven oorspronkelijk in de bergen dus klimmen kunnen ze als de beste. Kijk daarom niet verbaast op, als één van de geiten in het Dogondorp op een bankje of over een muurtje klimt.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Capra hircus

Voedsel

Gras, kruiden, bladeren, schors

Kenmerken

  • Schofthoogte: 45-55 centimeter
  • Gewicht: 25-35 kilo
  • Leeftijd: 15-20 jaar

Een sociale aangelegenheid

Dwerggeiten zijn echte kuddedieren. Echter leven de mannetjes- en vrouwtjesgroepen apart van elkaar. Zij komen alleen bij elkaar tijdens de paartijd. In iedere geitenkudde is één geit de leider. Wie de leider mag zijn, wordt bepaald door een tweegevecht. Hierbij gaan de dieren op hun achterpoten staan en bokken ze de koppen tegen elkaar aan. Als er gevaar dreigt vormen alle aparte geitenkuddes één grote groep. De leiders van de verschillende kuddes hebben dan de belangrijke taak om de groep te beschermen.

Ideale huisgeit

Geiten worden al eeuwen als huisdier gehouden. Zo werden de voorouders van de dwerggeit al tijdens de prehistorie getekend op grottenwanden. Dit kleine geitje is al meer dan 10.000 jaar gedomesticeerd. Dit betekent dat mensen de geit tam hebben gemaakt, om ze als huisdier of op boerderijen te houden. Dwerggeiten zijn nu een populair huisdier, onder andere door hun nieuwsgierige en zachte karakter tegenover kinderen.

Vandaag in Serenga