Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Koi

Wanneer je het park binnen loopt, valt gelijk je oog op de kleurrijke koi (Cyprinus carpio carpio) in de vijver van het Mondiala plein. Deze karpers zijn erg populaire vijvervissen en worden veel gehouden in siertuinen.

Kenmerken

  • Gewicht: 0,5 tot 22,5 kg
  • Lengte: 30 tot 80 cm
  • Leeftijd: 20 tot 40 jaar

Leefwijze

  • Herkomst: AziĆ«
  • Sociaal: Scholen
  • Voeding: Alleseter

Status

  • Gedomesticeerd

Uiterlijk

Koi (karpers) zijn te herkennen aan hun vier baarddraden. Wat de koi zo bijzonder maakt zijn de verschillende kleuren. Door domesticatie zijn er verschillende kleurmutaties ontstaan. Al deze kleuren hebben ook een naam en bepalen de waarde van de koi.

Leefomgeving

De koikarper zie je meestal in vijvers, maar de wilde karper zwemt in verschillende rivieren en beekjes in Europa en Azië.

Voeding

Koi zijn net als alle andere karpers alleseters. Op hun menu staan wormen, slakken, libellelarven en bloedzuigers. Eigenlijk alles wat ze tussen de waterplanten en in de modder kunnen vinden.

Voortplanting

Koi paaien vaak (planten zich voort) in de zomer. Deze periode is warmer en het water moet een tempratuur bereiken van 20C°. De vrouwelijke koi zet haar eieren af op de bodem tussen de waterplanten en kiezels. Hier liggen ze beschermt, zodat andere vissen ze niet kunnen opeten. Een lading kuit kan wel 10.000 eieren bevatten. Wanneer de jongen uit de eitjes kruipen hebben ze een dooierzak die hun de eerste drie dagen van voeding voorzien.

Gedrag

Gedrag: Koi zijn een groot deel van de dag bezig met het zoeken van voedsel. Wanneer je dicht bij een vijver komt komen deze karpers gelijk naar je toe. De koi proberen je te verleiden, zodat ze meer voer krijgen.

Status

De koi is een gedomesticeerde vis. Vroeger werden karpers gehouden voor hun vlees, maar door jaren kweken en kruizen ontstonden er karpers met andere kleuren en patronen. Dit werden de koi. Deze gekleurde karpers werden door heel Azië verhandeld voor hun sierwaarde.

Bijzonderheden

Het woord ‘koi’ betekent karper in het Japans. Dit is een verzamelnaam voor alle karpers, de gekleurde en de gewone karper. Koi betekent in het Japans ook ‘liefde, affectie’, daarom worden de koi in Japan vaak afgebeeld als een symbool van liefde en vriendschap.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.