Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

Wanneer je door de Vlindertempel loopt, vergeet dan niet het aquarium te bekijken. Hier kun je de schuttersvis (Toxotes jaculatrix) spotten! Deze vissen hebben een hele bijzondere vaardigheid: ze spugen namelijk met waterstraaltjes om een insect te vangen. 

Kenmerken

  • Gewicht: 1 kg
  • Lengte: 40 cm
  • Leeftijd: 10

Leefwijze

  • Gebied: Meren en rivieren
  • Leefstijl: Scholen
  • Voeding: Insecteneter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

De schuttersvis heeft een gedrongen lichaam met een grote aarsvin. Opvallend zijn de de zwarte strepen op de zijflanken van zijn lichaam. Met hun grote ronde ogen kunnen de schuttersvissen goed onder de waterspiegel kijken en hebben daardoor snel hun prooi in het vizier.

Leefomgeving

De schuttersvis komt voor in meren en rivieren van Zuidoost-Azië en Australië. Deze vissen passen zich makkelijk aan in verschillende types water. Zo houden ze erg van brak water, maar gaan makkelijk over naar zoet en zout water. Door het dieet van deze vissen (wat veel uit insecten bestaat) zoeken ze naar plekken met veel overhangende beplanting. Je weet immers maar nooit wanneer er een onhandige sprinkhaan in het water valt….

Voeding

Schuttersvissen eten met name insecten. Het is erg moeilijk om bij de insecten te komen, aangezien een vis in het water leeft. Daarom schieten deze vissen waterstraaltjes en kunnen ze erg hoog uit het water springen! In sommige delen van Australië is het bekend dat sommige schuttersvissen ook fruit eten.

Voortplanting

Tijdens het regenseizoen komen de schuttersvissen samen om te paaien. In deze periode zetten de vrouwtjes veel eieren af die worden bevrucht door de mannetjes. Na het uitkomen blijven de jonge schuttersvissen in het brakke water van de mangrovebossen. Wanneer de vissen volwassen worden trekken ze door naar het zout of zoetwatergebieden.

Gedrag

De schuttersvis heeft zijn naam te danken aan het vermogen om waterstraaltjes te schieten. Dit doet de vis door zijn tong tegen het gehemelte aan te drukken en snel zijn kieuwen te sluiten. Dit waterstraaltje kan 5 meter ver komen en ze schieten tot wel 8 keer per minuut. Door deze waterstraaltjes kunnen ze insecten van takken schieten om op te eten.

Status

De schuttersvis wordt niet bedreigd. Af en toe worden er wel vissen als voedsel gevangen door de plaatselijke bevolking. Tegenwoordig is de schuttersvis een veel voorkomende aquariumvis.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.