Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Wanneer je langs de Wallabyheuvel loopt, kan er maar zo een moeraswallaby (Wallabia bicolor) langshoppen. Met hun enorme achterpoten kunnen ze een snelheid van wel 50 km/uur bereiken. Probeer dat maar eens bij te houden…

Kenmerken

  • Gewicht: 10 tot 21 kg
  • Lengte: 66 tot 85 cm
  • Leeftijd: 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Bossen
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Planteneter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd
  • EEP

Uiterlijk

Alle kangoeroes en wallaby’s hebben een karakteristiek uiterlijk. Ze hebben korte voorpoten en sterke achterpoten met grote voeten waarmee ze meters ver springen! Door hun lange staart wordt de afzetkracht tijdens het springen versterkt en blijft hun lichaam in evenwicht. Het meest herkenbaar is wel de buidel. Wallaby’s zijn buideldieren, dit betekend dat ze een speciale huidflap hebben waar ze hun jong in grootbrengen. In deze buidel zitten vier tepels waar het jong zich de eerste maanden aan vast klampt. Wat de moeraswallaby van de andere kangoeroe-achtige onderscheid is zijn ruwe donkerbruine vacht en lichtbruine onderbuik.

Leefomgeving

Australië staat bekend om zijn buideldieren en één die daar voorkomt is de moeraswallaby. Deze is te vinden aan de oostkust van Australië, in het zuidoosten van Zuid-Australië, Victoria, het oosten van Queensland en het oosten van New South Wales. Waar ze leven in de dichte wouden en kreupelhoutbossen.

Voeding

Op het menu staat vooral gras, maar hun kiezen zijn aangepast aan grove en taaie vegetatie. Ze zijn namelijk erg dol op bladeren en bast van takken. Ook jonge twijgjes en schors worden gegeten. Soms gebruiken ze hun voorpoten om dingen vast te pakken tijdens het eten.

Voortplanting

Voortplanting bij moeraswallaby’s is een bijzonder proces. Na 38 dagen draagtijd wordt er een jong geboren. Na deze geboorte is de vrouwelijke wallaby al weer drachtig van haar 2e jong. Het jong dat al geboren is, groeit verder in de buidel (dit duurt 8 á 9 maanden) door zich vast te klampen aan een tepel. De groei van het tweede jong wordt tijdelijk stil gelegd en wordt pas geboren wanneer het eerste jong uit de buidel is gekropen. De jonge wallaby ook wel ‘joey’ genoemd, blijft in totaal 15 maanden bij zijn moeder en is ook na 15 maanden al geslachtsrijp.

Gedrag

Hoewel moeraswallaby’s graag alleen leven, komen ze vaak samen om te eten. Regelmatig worden er groepjes met wallaby’s gespot die zonder agressie met elkaar aan het grazen zijn. Volwassen mannetjes zijn daarentegen niet erg vriendelijk naar elkaar en beginnen vaak gelijk te vechten. De meeste mannetjes hebben daarom ook krassen op hun gezicht en scheuren in hun oren.

Status

Moeraswallaby’s komen veelvuldig voor in Australië. Toch zijn er bedreigingen die in de toekomst een probleem kunnen vormen voor de wilde populatie. In het wild lijden de dieren onder het habitatverlies door de toenemende steden, bosbranden en boskap, hierdoor zijn er steeds minder plekken voor deze wallaby’s om te leven. Om een gezonde populatie te behouden binnen dierenparken is er een EEP (populatie management programma), hier werkt WILDLANDS ook aan mee. 

Bijzonderheden

Wallaby’s kunnen niet zweten. Nu kan dat erg lastig zijn in Australië, want de temperatuur kan daar oplopen tot wel 50C°! De wallaby’s hebben daar wat op bedacht. Door hun voorpoten met speeksel in te likken, verdampt het vocht en blijven ze lekker koel. Wie niet zweten kan moet slim zijn…

Meer informatie over moeraswallaby's

Vandaag in Serenga

Eten aan de rand van de Savanne?

Momma’s Restaurant is prachtig gelegen aan de rand van de Savanne. Vanaf het terras zie je de neushoorns, zebra’s en giraffes rustig grazen.