Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Kijk net na het betreden van de Vlindertempel gauw naar rechts; daar kun je maar zo de netpythons (Malayopython reticulatus) zien liggen. Zolang ze geen honger hebben, liggen ze rustig verscholen onder een rots, maar wanneer ze honger krijgen komt het roofdier naar boven en is geen prooi te groot!

Kenmerken

  • Gewicht: 75 kg
  • Lengte: 9 meter
  • Leeftijd: 25 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Solitair
  • Voeding: Vleeseter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

De netpython is één van de grootste slangen ter wereld. Een volwassen slang kan een lengte van wel 9 meter bereiken en heeft genoeg spiermassa om een hert te doden. De huid van een slang groeit niet zoals die van mensen mee. Regelmatig wordt de oude huid afgeworpen. Na deze vervelling is de nieuwe huid glimmend en helder van kleur en zijn oude verwondingen verdwenen.

Leefomgeving

Netpythons komen in bijna geheel Zuidoost-Azië voor. Het zijn erg goede zwemmers en ze blijven dan ook altijd in de buurt van water. Doordat ze goed kunnen zwemmen, hebben ze zich kunnen verspreiden over verschillende kleine eilandjes.

Voeding

Netpythons zijn wurgslangen. Dit betekent dat ze hun gevangen prooi verstikken door hun lichaam om de borstholte van de prooi te wikkelen en steeds verder aan te knijpen tot de prooi dood is. Naarmate de python groter wordt, worden de prooien ook steeds groter. Jonge pythons eten in het begin prooien ter grootte van een rat, terwijl een volwassen python van 7 meter een prooi op kan ter grootte van een hert.

Voortplanting

Slangen leggen zachte leerachtige eieren - niet hard zoals bij een kippenei. Een netpython legt gemiddeld 10 tot 60 eieren op een hoop. Pythons zijn de enige slangen die zelf hun eieren uitbroeden. Het vrouwtje rolt zichzelf om de hoop eieren heen en blijft dan drie maanden liggen om de eieren uit te broeden. Tijdens deze periode wordt er niks gegeten en verliest ze veel gewicht. Na het uitkomen van de eieren zijn de jongen gelijk zelfstandig en moeten ze zichzelf redden.

Gedrag

De netpython is vooral nachtactief en verschuilt zich veel in holen of onder struiken. Wanneer ze zichzelf willen opwarmen in de zon of honger krijgen, worden ze actief. Ondanks hun armloze lichaam zijn deze slangen behendig en kunnen ze zelfs verticaal in een boom kruipen.

Bijzonderheden

Slangen hebben géén neus zoals wij mensen. Ze hebben een speciaal orgaan dat het ‘orgaan van Jacobson’ heet. Via hun gespleten tong vangen ze geurdeeltjes op die ze vervolgens langs dit orgaan strijken. Wanneer ze de geur van een interessante prooi opvangen, begint hun tong sneller te werken en wordt het kenmerkende ‘kwispelen’ zichtbaar.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.