Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

In Rimbula leven opvallende vogels die meteen je aandacht trekken… en nee; het zijn geen babyflamingo's. De rode ibissen (Eudocimus ruber) struinen met hun lange snavels langs de oevers van de Rimbula River op zoek naar voedsel. Dit voedsel zorgt ook voor de karakteristieke kleur van de rode ibis.

Kenmerken

  • Gewicht: 200 gram
  • Lengte: 43 tot 48 cm
  • Leeftijd: 15 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Kolonie
  • Voeding: Schaaldier en viseter

Status

  • IUCN status: Veilig

Uiterlijk

De rode ibis, ook bekend als de scharlaken ibis, valt direct op door zijn dieprode verenkleed. Deze prachtige kleur krijgt hij voornamelijk door zijn dieet dat vooral bestaat uit rode kreeftjes. Deze kreeftjes bevatten carotenoïden, een natuurlijke kleurstof die de ibis zijn opvallende kleur geeft. Jonge rode ibissen verschillen van hun ouders. Zij beginnen met een grijsbruine kleur en krijgen pas hun rode kleur naarmate ze ouder worden.

Leefomgeving

De rode ibis is te vinden in het noorden van Zuid-Amerika, in een gebied dat zich uitstrekt van Brazilië tot Venezuela. Deze vogels geven de voorkeur aan een moerasachtige omgeving, zoals mangrovebossen en blijven altijd in de nabijheid van water.

Voeding

Met zijn lange, kromme snavel speurt de rode ibis in de modder naar kleine schaaldieren en insecten. De snavel van de ibis is uiterst gevoelig, waardoor hij zijn prooi onder de modder kan aanvoelen. De kleurstoffen in de schaaldieren die de rode ibis eet, zijn verantwoordelijk voor de dieprode kleur van zijn veren. Bij een tekort aan deze kleurstoffen verandert de kleur van de rode ibis terug naar wit of lichtroze.

Voortplanting

Rode ibissen broeden in grote kolonies in bomen, waarbij de nesten dicht op elkaar worden gebouwd. Dit maakt ze minder kwetsbaar voor roofdieren. Hoewel ibissen paartjes vormen, zijn ze niet strikt monogaam en paren ze ook met andere ibissen binnen de kolonie. Na een succesvolle paring legt het vrouwtje gemiddeld twee eieren, die na 19 tot 23 dagen uitkomen. Vervolgens voeden beide ouders de jongen, die na ongeveer 35 dagen uitvliegen. Na 75 dagen zijn de jongen volledig zelfstandig. Toch duurt het nog twee jaar voordat de jongen hun kenmerkende dieprode kleur volledig ontwikkelen.

Gedrag

Rode ibissen communiceren veel via geluiden en door met hun snavels elkaar aan te raken. Wanneer de jongen hongerig zijn, produceren ze een schel, krijsend geluid. Wanneer partners elkaar terugvinden, begroeten ze elkaar met piepende tonen en door snavelcontact te maken.

Status

Rode ibissen behoren tot een van de meest voorkomende watervogels in hun natuurlijke leefomgeving. Ze zijn daarnaast ook vaak te vinden rondom golfbanen en drukbezochte stranden. Daarom staat hun status momenteel als 'niet bedreigd'. Echter, door overbejaging vanwege hun prachtige veren, de handel in huisdieren en de vernietiging van hun broedplaatsen, kunnen er in de toekomst wel problemen ontstaan voor hun populatie.

Bijzonderheden

In de Egyptische mythologie wordt Thoth, de god van de maan, magie, de kalender, de schrijfkunst en wijsheid, afgebeeld als een ibis. Dit is natuurlijk een heilige ibis (Threskiornis aethiopicus) en geen rode ibis, maar ibissen werden sinds de oudheid al bewonderd en zijn terug te vinden in veel geloven en culturen.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.