Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

De kuifibis (Lophotibis cristata) zie je niet veel in dierenparken en in het wild is deze vogel erg bedreigd. Hier vind je ze in de Birdy Bush. Daar scharrelen ze gewoon tussen de bezoekers door.

Kenmerken

  • Gewicht: 1,2 kg
  • Lengte: 50 cm
  • Leeftijd: 15 tot 20 jaar

Leeftijd

  • Gebied: Tropisch regenwoud
  • Leefstijl: Familiegroep
  • Voeding: Vleeseter

Voedsel

  • IUCN status: gevoelig

Uiterlijk

De kuifibis heeft zijn naam te danken aan de witte kuif op zijn kop. Deze kuif kan tijdens het imponeren bewegen en bol staan. De vleugels zijn ook wit van kleur, terwijl de rest van het lichaam bruin en groen is. Hierdoor zijn de vogels goed gecamoufleerd in de jungle.

Leefomgeving

De kuifibis komt voor in de tropische bossen van het Afrikaanse eiland Madagaskar. Hier scharrelen ze langs de rivieroevers op zoek naar voedsel. 

Voeding

De kuifibis is de hele dag op zoek naar voedsel. Het voedsel bestaat uit weekdieren, amfibieën, kleine reptielen, insecten, vis en schaaldieren. De snavel van een ibis is lang en erg gevoelig. Hiermee kunnen ze in de modder precies voelen waar het voedsel zit.

Voortplanting

Wanneer een stelletje een nest bouwt doen ze dit in de bomen. Ze zoeken hiervoor een vorkvormige tak. Het nest zelf bestaat uit bladeren en takjes die ze op de grond vinden. Er worden 2 á 3 eieren gelegd die 23 dagen bebroed worden. Beide ouders broeden de eieren uit én brengen de jongen groot.

Gedrag

Voor deze vogelsoort draait alles om voedsel. Daar zijn ze de hele dag mee bezig. Overdag leven deze ibissen op de grond, maar ’s nachts of bij gevaar gaan ze de bomen in. In de bomen zijn ze veilig voor de meeste roofdieren

Status

De kuifibis komt alleen voor op Madagaskar. Dat is een nadeel; de bossen op Madagaskar verdwijnen erg snel en hierdoor blijft er weinig leefgebied over voor de kuifibis om te broeden en voedsel te zoeken. In dierenparken vind je ook maar weinig exemplaren van deze zeldzame vogelsoort.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.