Webshop Tickets & reserveren

Introductie

De koereiger (Bubulcus ibis) is te vinden langs het water in Rimbula. De olifanten waar ze de oever mee delen laten flinke drollen achter. Maar dat vinden de reigers niet erg, deze drollen trekken vliegen aan die de koereigers lekker vinden om te eten.

Kenmerken

  • Gewicht: 220 gram
  • Lengte: 45 tot 52 cm
  • Leeftijd: 10 tot 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Savanne en regenwouden
  • Leefwijze: Kolonie
  • Voeding: Vleeseter

Status

  • IUCN status: Niet Bedreigd

Uiterlijk

De koereiger is een kleine witte gedrongen reiger met een opvallende scherpe gele snavel. Tijdens de broedperiode krijgen de mannetjes een broedkleed. De sierveren op de kruin, borst en rug kleuren in deze periode geeloranje. Dit is de enige periode in het jaar dat de mannetjes van de vrouwtjes te onderscheiden zijn.

Leefomgeving

De koereiger komt van oorsprong alleen voor in Afrika, maar is tegenwoordig ook in andere werelddelen (Europa, Noord en Zuid-Amerika, Australië en Azië) geïntroduceerd. Koereigers passen zich makkelijk aan. Zo komen ze voor in regenwouden, savannes en zelfs steden.

Voeding

Koereigers zijn echte rovers. Met hun scherpe snavel en super snelle reactievermogen lijkt hun jachtbeweging op het afschieten van een harpoen. Er staan verschillende prooien op het menu zoals insecten, vis, amfibieën en kleine zoogdieren. Koereigers zijn veel in de buurt van grote hoefdieren zoals vee (met name koeien) te vinden. Deze dieren trekken veel vliegen aan en daar is de koereiger dol op. Vandaar de naam koereiger

Voortplanting

Tijdens de broedperiode gaan de mannetjes opzoek naar nestmateriaal. Zoals riet, twijgjes en takken. Wanneer het nest klaar is zal het vrouwtje 2 tot 5 eieren leggen en deze 21 tot 26 dagen bebroeden. Na het uitkomen worden de jongen 14 dagen op het nest gevoerd en verlaten daarna het nest om zelf te leren vliegen. Na 45 dagen zijn de jongen zelfstandig.

Gedrag

Koereigers zijn kolonievogels. wat betekent dat ze samenleven in grote groepen van hun eigen soort. Tijdens het broeden bouwen alle koppels samen in een boom of meerdere bomen hun nesten. Koereigers die weinig soortgenoten in hun omgeving hebben zoeken andere reigersoorten op om mee samen te broeden.

Status

De koereiger is niet bedreigd. Ze komen over de hele wereld voor behalve in Antarctica In Nederland is de koereiger ook af en toe te spotten. De boeren zijn erg blij met de koereiger, doordat ze vliegen tussen het vee eten.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.