Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

Een van de meest aparte vogels in Rimbula is toch wel de hamerkop (Scopus umbretta). Ze krijsen als aap, hebben een kop als een hamer en bouwen gigantische nesten op meters hoogte. Zo zie je weer dat deze jungle vol bijzonderheden zit.

Kenmerken

  • Gewicht: 415 tot 470 gram
  • Lengte: 50 tot 56 cm
  • Leeftijd: 20 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Rivieren en moerassen
  • Leefstijl: Koppels
  • Voeding: Vis- en Vleeseter

Status

  • IUCN status: Veilig
  • EEP

Uiterlijk

Deze bruine vogels lijken erg op reigers, maar zijn nauwer verwant aan pelikanen. De naam hamerkop hebben ze te danken aan hun hamervormige kop en snavel. Hun snavel heeft scherpe randen die helpen bij het vangen van hun glibberige prooien.

Leefomgeving

Hamerkoppen komen voor in de moerassen van Midden- en Zuid-Afrika en zijn zelfs te vinden op het eiland Madagaskar. Elk koppel heeft zijn eigen territorium waar een groot nest wordt gebouwd.

Voeding

Hamerkoppen jagen veel in ondiep water en drassige landschappen. Hier vangen ze kleine hagedissen, kikkers en insecten. Vooral de klauwkikker is één van zijn favoriete prooidieren.

Voortplanting

De nesten van deze vogels zijn gigantisch, met een omvang van meer dan 1,5 meter breed. Aan de onderkant van het nest zit een 60 cm lange tunnel, waar de hamerkoppen door naar binnengaan. In dit nest worden 3 tot 9 eieren gelegd die 28 tot 30 dagen worden bebroed. Na ongeveer 40 tot 50 dagen zijn de jongen volgroeid en verlaten ze het nest.

Gedrag

Hamerkoppen zijn luidruchtige vogels die veel verschillende roepgeluiden maken. Tijdens het baltsen maken ze knikkende bewegingen, klimmen ze vaak op elkaar en maken dan hysterische krijsgeluiden.

Status

Hamerkoppen zijn niet bedreigd; hun populatie is redelijk stabiel. Toch spelen er een aantal problemen die later een bedreiging kunnen vormen. Zo neemt het aantal nijlganzen toe, waardoor veel hamerkopnesten worden gekaapt. Ook speelt het gebruik van gif in de landbouwsector een rol; het water raakt vervuild, waardoor veel leven doodgaat. Hierdoor is er steeds minder voedsel te vinden voor de hamerkoppen en andere moerasbewoners. Om een gezonde populatie binnen dierenparken te behouden is er een speciaal EEP (soortbehoudprogramma) opgezet. Hier werkt WILDLANDS ook aan mee.

Bijzonderheden

In sommige culturen in Afrika wordt de hamerkop ook wel de bliksemvogel genoemd. Men gelooft dat wanneer je een hamerkopnest berooft van zijn eieren, je geraakt wordt door de bliksem.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.