Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Hamerkop

Als je de hamerkop ziet, weet je precies waarom deze vogel zo heet. Met zijn kam achterop zijn kop en een lange snavel zie je er de vorm van een hamer in. Wanneer hij zijn nek uitstrekt lijkt de hamerkop soms wat op een reiger of ooievaar, maar zijn nek en poten zijn wel een stuk korter. De hamerkop leeft het liefst in waterrijke gebieden. In bomen bouwt hij zijn nest en overdag zoekt hij zijn eten in ondiep water.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Scopus umbretta
  • Status in het wild: veilig

Voedsel

Kikkers, kleine vissen, schaaldieren, wormen en insecten .

Kenmerken

  • Grootte: 50-56 centimeter
  • Gewicht: 470-530 gram
  • Leeftijd: 20 jaar

Grote nestenbouwer

De hamerkop staat het meest bekend om zijn gigantisch grote nesten. In het broedseizoen worden er meerdere nesten gemaakt van duizenden takken en modder. Het nest kan wel 1,5 meter groot zijn en is zo sterk dat het een mens zou kunnen dragen. De wanden zijn dik en een smalle tunnel aan de onderkant leidt naar de nestkamer. Als de hamerkoppen het nest verlaten, trekken er vaak andere dieren in zoals uilen, slangen of kleine knaagdieren. Soms verstoppen zelfs luipaarden hun jong in het nest! Hamerkoppen vormen meestal vaste koppels. Ze leggen 3-7 eieren en beide ouders verzorgen de jongen. Ze zijn soms lang weg om voedsel te zoeken, maar de jongen zitten veilig in het grote nest.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.