Webshop Tickets & reserveren

Bedreigende ‘zonnevlekken’

Maak in Rimbula kennis met de zonneral. Deze lange sierlijke vogel is met zijn zwart, grijs en bruine strepen niet echt opvallend. Dit verandert als hij zich bedreigt voelt en zijn vleugels uitslaat, waarop een prachtige tekening te zien is. De zonneral dankt zijn naam aan de heldere, zogenaamde “zonnevlekken” op zijn vleugels. Deze vlekken lijken een beetje op grote ogen, waardoor de zonneral zijn aanvallers kan afschrikken. Daarbij maken ze soms ook een ratelende geluid die een beetje doet denken aan een ratelslang.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Eurypyga helias
  • Status in het wild: veilig

Voedsel

Spinnen, insecten, slakken, krabbetjes, visjes en andere kleine waterdiertjes.

Kenmerken

  • Grootte: 45 centimeter
  • Gewicht: 200 gram

Afleiding

De zonneral leeft in het regenwoud graag in de buurt van water. Je ziet ze meestal alleen of soms in paartjes. Het mannetje en vrouwtje zijn zorgzaam voor hun kuikens. Na het uitkomen van de eieren houden de ouders hun kuikens een week lang warm op het nest. Na een maand kunnen de jongen vliegen. Als er gevaar op de loer ligt voor de kuikens, doen de oudervogels net alsof ze een gebroken vleugel hebben. Zo kunnen ze de aandacht van de kuikens afleiden.

Vandaag in Jungola

Lunchen in de jungle?

Heb je zin om heerlijk te lunchen midden in de grootste tropische kas van de wereld? Of heb je liever een lekker gekoeld drankje? Bij Rimbula Restaurant is het mogelijk. Neem plaats op het terras en hoor de gibbons zingen en zie vogels voorbij vliegen. Rondom het terras is er voor kinderen genoeg te beleven.