Tweede vicuñajong van dit jaar geboren in WILDLANDS

In WILDLANDS Emmen is zondagmiddag de tweede vicuña van dit jaar geboren. Dat gebeurde ook deze keer voor de ogen van het publiek, die via de ontspoorde treinen de hele bevalling konden volgen. Het is het eerste jong van deze moeder. Of de pasgeborene een hengst of een merrie is, is nog niet bekend. 

De bevalling verliep voorspoedig, maar daarna werd het spannend. Moeder leek nog niet veel van het jong te willen weten en ook ondernam de kleine niet direct pogingen om te gaan staan. De dierverzorgers moesten dan ook ingrijpen toen een flinke regenbui er zondagmiddag voor zorgde dat de pasgeborene alleen in de modder kwam te liggen. De kleine werd droog onder één van de overkappingen in het gebied gelegd. Ook toen had de nieuwbakken moeder nog niet in de gaten wat zij moest doen. Het was dus spannend of het jong de nacht door zou komen, maar inmiddels staat het blakend van gezondheid in de woestijn van het park en drinkt het dier goed bij zijn of haar moeder.

Op maandag 14 augustus werd er ook al een jong geboren, deze hengst kreeg de toepasselijke naam Lunes (Spaans voor maandag). Lunes zoekt de kleinste vicuña al op, alsof ie weet dat dat zijn speelkameraadje wordt. Vicuñajongen worden doorgaans in de kudde geboren, na een dracht van ongeveer 11 maanden.

Zie hier op de beelden hoe leuk de twee jonge vicuña's al samen zijn: