Tickets bestellen

Behendige aapjes

Schrik niet als je ineens geritsel hoort in de bomen naast het pad op weg naar Rimbula! Grote kans dat je een doodshoofdaapje spot. Deze aapjes struinen overdag hoog door de bomen en komen af en toe beneden om eten te zoeken (en mensen te kijken). Ze zijn super behendig en dat moet ook wel, want zo ontsnappen ze aan hongerige pythons en andere roofdieren. Let op hoe handig ze hun staart gebruiken om in evenwicht te blijven! Doodshoofdaapjes danken hun naam aan de tekening van het gezicht, die doet denken aan een doodshoofd.

Gegevens

  • Wetenschappelijke naam: Saimiri boliviensis peruvianus
  • Status in het wild: niet bedreigd

Voedsel

Insecten, zaden, bloemen en vruchten.

Kenmerken

  • Leeftijd: 20 jaar
  • Gewicht: 700-900 gram
  • Lengte: 25-35 centimeter

Vrouwtjes zijn de baas!

Mannen hebben niets te vertellen bij de doodshoofdaapjes. Alleen in de paartijd mogen ze in de buurt blijven. Mannetjes nemen dan toe in gewicht, ze zijn soms wel meer dan 200 gram zwaarder dan de rest van het jaar. De gewichtstoename bij mannetjes wordt gezien als een toename in vruchtbaarheid. De rest van het jaar leven de mannetjes aan de rand van de groep. Jonge doodshoofdaapjes worden alleen door de moeder opgevoed. Al vlug na de geboorte zijn de jongen sterk genoeg om op moeders buik te klimmen en zich stevig vast te houden, dat ze er zelfs bij de wildste sprongen niet af vallen. Wanneer ze wat ouder worden zitten ze bij moeder op haar rug.

Vandaag in Jungola