Webshop Tickets & reserveren

Introductie

Deze slimme gast is te vinden in het Rattenmagazijn in Nortica. De bruine ratten (Rattus norvegicus) leven hier in een klein groepje. De ratten zijn erg goed in verstoppen. Dus kijk goed tussen alle kasten, potten en pannen van het magazijn.

Kenmerken

  • Gewicht: 150 tot 620 gram
  • Lengte: 21 tot 29 cm
  • Leeftijd: 2 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Bossen en steden
  • Leefstijl: Groepen
  • Voeding: Alleseter

  • IUCN status: veilig

Uiterlijk

De bruine rat is een forse rat met een grijsbruine vacht. Ze hebben een dikke kale onbehaarde staart die voor evenwicht zorgt tijdens het balanceren. Op hun snuit zitten ongeveer 60 snorharen. Deze snorharen dienen als een soort vingertoppen. Met deze haren identificeren ze een voorwerp en nemen ze trillingen in de lucht waar.

Leefomgeving

Vroeger kwamen bruine ratten alleen voor in Oost-Azië, maar tegenwoordig is dit succesvolle knaagdier overal ter wereld te vinden. De schuwe knaagdieren zijn gewoon daar te vinden waar voedsel aanwezig is!

Voeding

Bruine ratten zijn niet erg kieskeurig in hun voeding. Ze eten letterlijk bijna alles. Van nature eten ze noten, zaden, fruit, insecten, weekdieren en vogeleitjes, maar tegenwoordig struinen ze de steden af naar afval van mensen. Hierdoor is er voedsel in overvloed en gedijen deze dieren goed. Bruine ratten zijn wel erg achterdochtig en hebben snel door wanneer er gif in hun eten zit.

Voortplanting

Bruine ratten kunnen zich snel voorplanten en dit doen ze het hele jaar door. Een vrouwtje krijgt 5 tot 15 jongen. Hoe lager het aantal ratten in de omgeving is (door bijvoorbeeld bestrijding), hoe meer jongen ze krijgen. De jongen zijn na drie maanden al geslachtsrijp en kunnen elke twee tot drie maanden opnieuw werpen.

Gedrag

Met hun lange staart kunnen ratten erg goed hun evenwicht bewaren, waardoor ze makkelijk op moeilijk bereikbare plekken kunnen komen. naast klimmen kunnen bruine ratten ook erg goed zwemmen. Niks is veilig voor de bruine rat. Dit succesvolle knaagdier weet alles te vinden.

Status

De bruine rat is invasief, ze passen zich makkelijk aan alle omstandigheden. Hierdoor concurreren ze andere rattensoorten, zoals de zwarte rat, weg. Ook andere dieren zoals vogels en reptielen ondervinden erg veel problemen door de aanwezigheid van deze rovers. Zwarte ratten zijn oorspronkelijke Europese ratten. Door de komst van de bruine rat, is de populatie zwarte ratten enorm gedaald. De vlooien van de zwarte rat waren vroeger de overbrengers van de pest. Door de opmars van de bruine rat is daarom de pest verdreven.

Bijzonderheden

Ratten zijn echte super inbrekers door hun speciale vaardigheden. Ze kunnen zich door een gaatje van 1,5cm wringen en wel 77cm hoog springen. Wist je dat het glazuur van rattentanden harder is dan koper en ijzer. Hierdoor kunnen ratten door hout, beton en zelf loden pijpen knagen. Ook hun reukvermogen is uitmuntend. Sommige rattensoorten worden zelfs gebruikt bij het opsporen van tuberculose en landmijnen. Maar ratten zijn ook erg empathisch, wanneer ze de keuze moeten maken tussen voedsel en een soortgenoot te bevrijden, kiezen ze er altijd voor om hun soortgenoot te helpen.  

Vandaag in Nortica

Opwarmen in restaurant Zembla?

In het ijzige Nortica kun je je opwarmen in het restaurant van Zembla Food & Drinks! Op het terras heb je prachtig uitzicht op de pinguïns, ijsberen en de nieuwste aquariums van WILDLANDS!