Webshop Mijn WILDLANDS Tickets & reserveren

Introductie

Tijdens je wandeling langs de Nortica Hafên in Nortica zijn de Zeeleeuwen (Zalophus californianus) niet te missen. Vaak maken ze kapriolen in het water of is hun gebrul al in de verte te horen of liggen ze lekker op de rotsen te zonnen.

Kenmerken

  • Gewicht: 85 tot 350 kilo
  • Lengte: 1,7 tot 2,5 meter
  • Leeftijd: 25 jaar

Leefwijze

  • Gebied: Stille oceaan
  • Leefstijl: Kolonie
  • Voeding: Viseter

Status

  • IUCN status: veilig
  • EEP

Uiterlijk

Bij Californische zeeleeuwen zijn de mannen een stuk groter dan de vrouwen en hebben een andere schedelvorm. Door deze schedel lijkt het of ze een grote bult op hun kop hebben. Aan beide zijde van hun kop zitten kleine oren die ze onderwater kunnen afsluiten. De zeeleeuwen hebben een spitse snuit met 36 zwarte scherpe zwarte tanden. Aan beide kanten van de snuit zitten lange snorharen waarmee ze trillingen onder water waarnemen.

Leefomgeving

Californische zeeleeuwen zijn te vinden aan de kustgebieden van Noord en Midden Amerika. Hier liggen ze vaak op de stranden of rotsen te rusten. Zeeleeuwen zijn ook vaak te vinden in de buurt van mensen. Zo zijn ze veel te zien in vissershavens en trekken ze soms door meertjes die uitmonden in de zee.

Voeding

Zeeleeuwen hebben een dikke vetlaag om zich te beschermen tegen het koude water. Om deze vetlaag te behouden moeten ze flink veel eten (14% van hun eigen lichaamsgewicht per dag). Hiervoor gaan de zeeleeuwen op jacht naar vissen, schaaldieren en inktvis. Wanneer ze hun prooi hebben gevangen laten ze deze niet weer los en slikken deze in een keer door.

Voortplanting

Het voortplantingsseizoen is van mei tot juli. In deze periode proberen de mannetjes zoveel mogelijk vrouwtjes voor zich te winnen. Door te brullen als een leeuw (vandaar de naam zeeleeuw) maken de mannen hun territorium duidelijk. In deze periode tolereren ze geen andere mannen bij hun vrouwtjes in de buurt. Na de paring duurt het nog 3 maanden voor er bij het vrouwtje een eicel ontwikkeld. Wanneer de eicel bevrucht is duurt het 8 maanden voor er een jong geboren wordt. Dit jong wordt een jaar gezoogd en verzorgt door zijn moeder en tantes. Soms komt het voor dat een jong zijn moeder kwijt raakt, maar via geuren en geluiden kunnen ze elkaar terug vinden in de grote kolonie.

Gedrag

De Californische zeeleeuwen zijn actieve en nieuwsgierige dieren. Ze moeten veel geprikkeld worden om verveling tegen te gaan. Hierdoor spelen de dieren onderling veel en gaan vaak op onderzoek uit om nieuwe dingen te inspecteren. Maar ze slapen ook erg veel en houden van zonnebaden. Dit doen ze op een strand of door op de rotsen te klimmen. Door hun hoge intelligentie zijn ze erg goed te trainen, hierdoor blijven de dieren actief en geprikkeld. In WILDLANDS trainen we de zeeleeuwen voor medische doeleinden. Hierdoor is het onderzoeken van hun gezondheid en het toedienen van medicatie een stuk makkelijker en minder stressvol.

Status

De Californische zeeleeuw is niet bedreigd, maar loopt net als andere zeezoogdieren gevaar. Door plastic afval, overbevissing en klimaatverandering verslechterd het milieu waar deze dieren in leven in hoog tempo. Er is een EEP (soortbehoudprogramma) om de populatie in dierenparken gezond te houden. WILDLANDS doet mee aan dit EEP. 

Wil jij mee helpen aan minder plastic in het milieu? In WILDLANDS staan speciale petfles activatiesystemen. Hier kan jij je plastic flesje inleveren en mee helpen aan een schoner milieu.

Meer informatie over petflessen in WILDLANDS

 

Bijzonderheden

Zeeleeuwen zijn echte top atleten. Door hun gestroomlijnde lichaam zijn ze instaat om 40 km/uur te zwemmen en wel 180 meter diep. Ook kunnen ze wel 15 tot 20 minuten hun adem inhouden.

Vandaag in Nortica

Opwarmen in restaurant Zembla?

In het ijzige Nortica kun je je opwarmen in het restaurant van Zembla Food & Drinks! Op het terras heb je prachtig uitzicht op de pinguïns, ijsberen en de nieuwste aquariums van WILDLANDS!